Испания стартира по доста болезнен начин участието на Мондиала в Бразилия. Тежка загуба с 1:5 от Холандия и по-лошото - доста неубедителни изяви на световните шампиони на терена.

След срамния старт, медиите в Испания се втурнаха да изтъкват недостатъците на селекцията на Висенте дел Боске, а Mundo deportivо също предложи своя прочит на събитията.

Според каталунското издание треньорът на тима не е заложил на оптимален състав, като от медията отбелязват, че голяма част от играчите, които е предпочел Дел Боске, не могат да се похваля с много игрови минути през сезона, а и формата им е била колеблива.

На второ място, Mundo deportivo отчита липсата на амбиция у играчите от държавния тим. Твърди се, че футболистите са показали известно високомерие и прекомерна убеденост в собствените си възможности, а това на свой ред е довело и до слаба концентрация.

Разсеяността е третият проблем, който очертава гледището на Mundo deportivo. Според медията, Жерар Пике, Серхио Рамос и Икер Касияс са демонстрирали доста слаба форма, а това в голяма степен е повлияло на лошия изход на мача.

За финал изданието се спира на незадоволителното физическо състояние на целия състав, като отбелязва, че силни за „Ла Роха“ са били само първите 20 минути от срещата. Освен това, не е подмината схемата на игра, която Висенте дел Боске избра, както и извършените от него смени, който са определени като неефективни.