Мнозина специалисти твърдят, че Испания няма за какво да играе в последния си мач от груповата фаза срещу Австралия, след като вече отпаднаха от Световното. Но явно много грешат в преценката си. 

Двубоят за "ла фурия" може да се окаже на живот и смърт, поне ако тимът на Висенте дел Боске иска да опази честта си и да не се превърне в най-слабо представилият се световен шампион при защитата на титлата си. 

Испанците вече станаха първият носител на трофея, който отпада от следващата надпревара още след два мача. Но все още могат да избегнат историческия срам да не запишат нито една точка в Мондиала след титлата си. 

Досега най-слабото постижение е на Франция от 2002 г., когато "петлите" отпаднаха в групата си със само една точка от равенство с Южна Корея. Преди това, през 1934 г. Уругвай въобще не се включва да защитава трофея си, а през 1950 г. Италия отпада още в групите, но след една победа. 

Отново италианците през 2010 г. се представиха трагично и отпаднаха в груповата фаза, след като четири години по-рано бяха станали шампиони, но поне записаха актив. Това все още не може да се каже за Испания. 

Затова и селекционерът Висенте дел Боске отклони въпросите за бъдещето си, твърдейки че има да проведе още един важен мач за тима си на Световното. И наистина този мач е много важен за доскорошния властелин на света, ако не иска това да се превърне в наистина най-кошмарното му участие на Мондиал.