Класирането на Холандия на четвъртфиналите на футболния Мондиал 2014 в Бразилия предизвика истинско въодушевление в страната.

Над 9 милиона души са наблюдавали драматичната победа на любимците си над Мексико с 2:1 на специално организираните големи екрани. Вестниците са във възторг от успеха на осминафиналите. 

"Оранжевите измъкнаха победата пред вратите на Ада", пише "Де Телеграаф". Най-много похвали получава Клаас-Ян Хунтелаар, който е обявен за спасител.

Хунтелаар влезе като резерва след почивката, но асистира за изравнителния гол на Уесли Снайдер в 88-ата минута, а след това в четвъртата минута на добавеното от съдията време реализира хладнокръвно и отсъдената дузпа, за да донесе триумфа на "лалетата".

"Крал Клаас", пише "Алгемеен Дагблад" и възхвалява "леденото спокойствие", което нападателят е показал в последните секунди, за да донесе победата от бялата точка.

Селекционерът Луис ван Гаал също получава похвали.

"Луис Гениаал", изтъква "Де Телеграаф", използвайки играта на думи с името на специалиста.

"Де Фолкскрант" вижда причината за обрата в "завръщането към старите стойности на холандския футбол: до последната минута непримиримост и страст, които идват директно от сърцето".

След като Мексико поведе в резултата, в Холандия настъпи потискаща тишина. Времето минаваше, а феновете все повече губеха надежда. Малко преди края някои дори започнаха да прибират знамената си в очакване на изглеждащото неизбежно отпадане. Когато Снайдер изравни в 88-ата минута, започна радостта. 
Истинската експлозия от страсти обаче настъпи след победния удар от бялата точка на Хунтелаар шест минути по-късно.

В Амстердам празнуваха около 45 хиляди на площада на музеите, в пристанищния град Ротердам хората танцуваха по улиците и скачаха от радост с дрехите във водата./БТА