Холандия се превърна в първия европейски отбор, който се класира за четвъртфиналите на Световното първенство в Бразилия. „Лалетата“ стигнаха до изключително драматичен успех с 2:1 срещу Мексико в осминафиналната среща, която се игра на Ещадио Кастелао във Форталеза. Джовани дос Сантос даде аванс на ацтеките с гол в 48-та минута, но късни попадения на Уесли Снайдер в 88-та и Клаас-Ян Хунтелаар в четвъртата минута на добавеното време от дузпа донесоха успеха на холандците. Мачът се проведе при изключително горещо време и съдията Педро Проенса на два пъти през първото и второто полувреме спря играта, за да даде възможност на двата отбора да пият вода. Мексико загуби шести пореден осминафинален мач на Световно първенство.

Мексиканците влязоха по-добре в мача и Мигел Лаюн отправи първите два удара в срещата по посока на вратата на Яспер Силесен, но не успя да намери нейните очертания.

Найджъл де Йонг получи контузия и бе сменен принудително в 9-та минута от Бруно Мартинс Инди.

Мексиканците продължиха да играят по-активно и да създават по-интересните ситуации в мача. В 13-та минута Мигел Лаюн направи добър пробив и навлезе в наказателното поле на Холандия, след което се опита да намери Джовани дос Сантос, но той не успя да засече топката. Четири минути по-късно Джовани дос Сантос овладя топката на гърди, след което подаде към Орибе Пералта, който върна малко по-назад към Ектор Ерера, а той намери начин да стреля, но топката премина в страни от десния стълб на вратата на Яспер Силесен. В 23-та минута Карлос Салсидо изпробва дали Яспер Силесен внимава с тежък и далечен удар, но холандският вратар успя да избие топката в корнер.

Първото сериозно положение за холандците бе в 27-та минута, когато Робин ван Перси получи добър извеждащ пас, но трудно си овладя топката, а след това стреля много неточно в аут.

Мексико продължи да диктува случващото се на терена и в 28-та минута Орибе Пералта се пребори с Рон Влаар, след което подаде към Джовани дос Сантос, който стреля от границата на наказателното поле на Холандия, но право в ръцете на Яспер Силесен. 

Мексико изпусна идеална възможност да поведе в резултата в 43-та минута, когато Орибе Пералта намери Джовани дос Сантос, който бе изведен сам срещу Яспер Силесен и стреля, но вратарят на Холандия спаси с крак.

В последните секунди на добавеното време на първата част Франсиско Родригес допусна груба грешка, като подаде неточно към Рафаел Маркес и топката попадна в Робин ван Перси. Ван Перси напредна, след което подаде към Ариен Робен, който навлезе в наказателното поле на Мексико. Робен се опита да финтира първо Рафаел Маркес, а след това и Ектор Морено, но последният успя да избие топката. Първо Рафаел Маркес закачи отзад краката на Робен, а след това бързоногият футболист бе фаулиран от Морено, но съдията Педро Проенса подмина ситуацията, въпреки че трябваше да посочи бялата точка.

Ектор Морено получи контузия при влизането си в краката на Ариен Робен и бе изнесен на носилка. След това мексиканският футболист бе откаран в местната болница заедно с лекаря д-р Васкес. В началото на второто полувреме треньорът на Мексико смени контузения Ектор Морено с Диего Рейес.

Мексико поведе в резултата в 48-та минута, когато Джовани дос Сантос стреля от дъгата на наказателното поле на Холандия, като изпрати топката неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратата на Яспер Силесен.

Мексико продължи да се държи много добре на терена и в 56-та минута Орибе Пералта отправи много опасен удар, но Яспер Силесен успя да се намеси и да спаси.

Холандците можеха да изравнят резултата в 57-та минута, когато Ариен Робен центрира от корнер в наказателното поле на Мексико, след което Стефан де Врай засече, Гийермо Очоа успя да реагира и да отрази удара, а след това топката срещна напречната греда на вратата му.

В 68-та минута Ариен Робен симулира в наказателното поле на Мексико, съдията Педро Проенса отново подмина ситуацията. 

Холандия натисна своя съперник и в 74-та минута Ариен Робен направи отличен пробив, след което излезе сам срещу Гийермо Очоа и стреля, но вратарят на Мексико успя да спаси и да избие топката в корнер. 

Холандия изравни резултата в 88-та минута, когато Ариен Робен центрира от корнер в наказателното поле на Мексико, където Клаас-Ян Хунтелаар свали топката с глава към Уесли Снайдер, който бе оставен непокрит и разстреля Гийермо Очоа за 1:1.

Във втората минута на добавеното време на срещата съдията Педро Проенса се хвана на симулацията на Ариен Робен. Рафаел Маркес притисна Робен и направи опит да избие топката, холандецът се хвърли пред португалския арбитър, който свири дузпа. Проенса посочи бялата точка и вдигна жълт картон на капитана на мексиканския национален отбор. Клаас-Ян Хунтелаар донесе победата на Холандия, след като реализира дузпата в четвъртата минута на добавеното време на срещата, като изпрати топката в десния ъгъл на вратата на Мексико, а Гийермо Очоа се хвърли в левия.

Така Холандия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство в Бразилия и очаква победителя от мача между Коста Рика и Гърция.

Холандия: 1. Яспер Силесен – 12. Пол Верхег (56' - 21. Мемфис Депай), 3. Стефан де Врай, 2. Рон Влаар, 5. Далей Блинд – 20. Жоржиньо Вайналдум, 6. Найджъл де Йонг (9' - 4. Бруно Мартинс Инди), 15. Дирк Каут – 10. Уесли Снайдер – 9. Робин ван Перси (75' - 19. Клаас-Ян Хунтелаар), 11. Ариен Робен.

Мексико: 13. Гийермо Очоа – 2. Франсиско Родригес, 4. Рафаел Маркес, 15. Ектор Морено (46' - 5. Диего Рейес) – 22. Пол Агилар, 6. Ектор Ерера, 3. Карлос Салсидо, 18. Андрес Гуардадо, 7. Мигел Лаюн – 10. Джовани дос Сантос (61' - 20. Хавиер Акино), 19. Орибе Пералта (75' - 14. Хавиер Ернандес).