Отборите на Германия и Гана не успяха да излъчат победител в един от най-интересните сблъсъци от началото на Мондиал 2014. Мачът, който бе под номер 800 на световни финали, приключи при резултат 2:2. Двубоят премина през редица обрати, но в крайна сметка нито един от двата тима не успя да стигне до трите точки.

Срещата ще се запомни и с рекордното попадение на Мирослав Клозе, който подобри 40-годишен рекорд на легендата Герд Мюлер, който до този момент бе най-резултатният германски футболист на световни първенства. Клозе вкара изравнителното попадение за 2:2, а то бе под номер 15 за него. Клозе се изравни по този показател и с бразилската легенда Роналдо, който има също толкова попадения.  

Резултатът в мача бе открит в 51-ата Минута от Марио Гьотце, но Андре Аю възстанови статуквото само три минути по-късно. Африканците дори съумяха да стигнат до пълен обрат, когато Асамоа Гиан реализира в 63-ата минута. Клозе обаче имаше последната дума с точния си изстрел в 71-ата минута. 

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО НА МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА

КОМЕНТИРАЙТЕ МАЧА В НАШИТЕ ФОРУМИ!

Първото полувреме на среща премина равностойно, като тимът на Гана дори имаше по-чистите голови положения. Възпитаниците на селекционера Йоаким Льов владееха повече топката, разигравайки с множество пасове в средата на терена, но опасностите пред вратаря Дауда почти липсваха.

От своя страна футболистите на Гана предпочитаха да обстрелват вратата на Мануел Нойер с далечни удари, а Кристиан Атсу и Съли Мунтари бяха близо до целта.

Първата интересна ситуация все пак дойде пред вратата на „черните звезди“. След продължителна атака отдясно за Германия, Гьотце намери Томас Мюлер в наказателното поле, който обаче хитро пропусна топката към Тони Кроос, който от близо 22 метра стреля силно, но топката срещна тялото на ганайски бранител.

Отговорът на Гана дойде почти незабавно. Още в ответната атака Атсу пробва късмета си с топовен далечен шут, но Нойер показа класа и успя да избие. Съли Мунтари имаше подобна възможност в 33-ата минута, но отново немският страж бе непоколебим.

В продължението на първата част, Нойер бе на път да сгреши фатално, но този път късметът го покри. След центриране от корнер, вратарят се размина с топката, но тя не попадна във футболист на Гана, който да стреля към вратата.  

Всичко интересно в мача се случи през втората част, когато паднаха и четирите гола. Германия излезе напред в резултата още в 51-ата минута. След атака по дясното крило Томас Мюлер центрира добре в малкия пеналт, където Марио Гьотце стреля с глава, топката се отклони в коляното му и влетя в мрежата на Гана.

Попадението не смути футболистите на африканците и изравнителният гол за Гана дойде почти незабавно. Попадението бе идентично на това за германците. Отново лед атака по десния фланг, топката бе центрирана пред Нойер, където появилия се като смяна Мустафи не успя да надиграе Андре Аю, а нападателят с глава изравни.

Окрилени от попадението си, ганайците се хвърлиха в неспирни атаки и в 63-ата минута стигнаха до пълен обрат. Асамоа Гиан бе изведен в наказателното поле и с удар по диагонала не остави шансове на Нойер.

Йоаким Льов реагира светкавично, пускайки в игра Бастиан Швайнщайгер и Мирослав Клозе. Именно нападателят се оказа печелившия коз за немския селекционер. Мирослав Клозе влезе в историята, отбелязвайки 70-ия си го с националната фланелка и свой 15-ти на световно първенство. Така немският нападател изравни по този показател бразилската легенда Роналдо.

ГЕРМАНИЯ – ГАНА 2:2

Германия: 1.Мануел Нойер, 16.Филип Лам, 4.Бенедикт Хьоведес, 5.Матс Хумелс, 17.Пер Мертезакер, 20.Джером Боатенг, 6.Сами Кедира, 8.Месут Йозил, 18.Тони Кроос, 19.Марио Гьотце, 13.Томас Мюлер

Старши треньор: Иоаким Льов

Гана: 16.Фатау Дауда, 23.Харисън Афул, 19.Джонатан Менса, 21.Джон Бойе, 17.Мохамед Рабиу, 9.Кевин-Принс Боатенг, 11.Съли Мунтари, 20.Квадво Асамоа, 10.Андре Аю, 7.Кристиан Атсу, 3.Асамоа Гиан

Старши треньор: Джеймс Квеси Апиа

Стадион: „Кастелао“, Форталеза

Рефер: Сандро Ричи (Бразилия)