Бразилският нападател Фред отрича да е мамил за спечелената дузпа, от която стана второто попадение на домакините в мача на откриването. Бразилия спечели с 3:1, като отсъдената от съдията Юичи Нишимура дузпа се превърна в първия скандален момент на Мондиала. Фред добави, че е бил побутнат от защитника, който го е спрял да вкара гол.

Ситуацията се разигра в 69-ата минута, а ядосаните хървати наобиколиха съдията протестирайки. Неймар пък вкара второто си попадение в мача.

„Това си беше чиста дузпа. Няма смисъл да говорим за повече дузпа или по-малко дузпа, коментира Фред пред официалната телевизия на футболната федерация. „Аз овладях топката и когато исках да се обърна, бях блъснат в рамото. Загубих контрол върху топката, загубих баланса върху тялото си и паднах. Аз не съм играч, който се мята постоянно по тревата“, добави Фред.

„Гледам, че доста футболисти се надпреварват да твърдят, че няма дузпа. Но аз владеех топката, има контакт и това е достатъчно, за да я загубя и да не мога да вкарам гол“, каза още нападателят.