Отборът на Еквадор постигна трудна победа над Хондурас в мач от група Е на Мондиал 2014. Възпитаниците на селекционера Рейналдо Руеда се наложиха с 2:1, след като тимът на Хондурас поведе в резултата. Така „трикольорите“ запазиха реални шансове за продължаване напред в турнира. По-рано, в мач от същата група, Франция изигра впечатляващ двубой срещу Швейцария, побеждавайки с 5:2. „Петлите“ са първият тим, който се класира за елиминационната фаза, докато на практика съставът на Хондурас отпадна. Еквадор и Швейцария ще определят втория тим, който ще продължи напред. В последните мачове от групата Еквадор среща Франция, докато Хондурас ще се изправи срещу Швейцария.

Двубоят на стадион „Арена да Байшада „, започна двуостро, като още в началните минути двата тима успяха да създадат няколко интересни положения пред двамата вратари. Няколко далечни удара обаче не намериха целта, а в още в 13-ата минута дойде първата спорна ситуация в мача. Карлос Кости от тима на Хондурас бе съборен в наказателното поле на Еквадор от Паредес, но главният рефер на мача Бенджамин Уилямс не посочи бялата точка, въпреки че имаше сериозни основания да го направи.

В 20-ата минута звездата на Еквадор Енер Валенсия пропусна уникална възможност да открие резултата. Нападателят бе изведен с близо 40-метров пас, измъкна се отлично от засадата, но останал сам срещу вратаря направи по-трудното и прати топката над напречната греда.

Въпреки лекото териториално предимство на възпитаниците на Рейналдо Руеда, противно на логиката, тимът на Хондурас бе този, който откри резултата. След дълъг пас от дълбочина, централният бранител на Еквадор Хорге Гуагуа направи груба грешка, след като не успя да изчисти топката и я прати в тялото на Карло Костли. Нападателят се възползва отлично, овладя и след като напредна с няколко метра прати топовен шут под плонжа на Александър Домингес за 1:0.

Футболистите на Еквадор имаха нужда само от три минути, за да възстановят статуквото. След нападение по дясното крило, Паредес пробва диагонален шут към вратата, топката рикошира в тялото на бранител на Хондурас и попадна в дебнещия близо до десния стълб на вратата Енер Валенсия, който от един метър нямаше как да сгреши.

В последната минута на първата част Хондурас реализира ново попадение, но то бе отменено от главния рефер заради игра с ръка.

През втората част съставът на Руеда показа повече класа и заслужено стигна до пълния обрат в срещата. След първоначалния натиск и няколкото добри възможности пред вратата на Хондурас, Еквадор все пак стигна до гол след статично изпълнение. Валтер Айови центрира отлично от свободен удар, а Енер Валенсия безпроблемно с глава се разписа за 2:1. Вторият гол за Валенсия дойде в 65-ата минута

Играчите на Хондурас се опитаха да упражнят натиск в заключителните минути, но действията им бяха твърде хаотични и така и не съумяха да затруднят сериозно противниковия страж. 

ВИЖТЕ РАЗВИТИЕТО МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА

КОМЕНТИРАЙТЕ ДУБОЯ В НАШИТЕ ФОРУМИ

ХОНДУРАС - ЕКВАДОР 1:2

Хондурас (4-4-2): 18.Ноел Ваядарес, 7.Емилио Исагире, 3.Майнор Фигероа, 20.Хорхе Кларос, 5.Виктор Бернардес, 21.Брайън Бекелес, 19.Луис Гаридо, 15.Роджър Еспиноса, 14.Бониек Гарсия, 13.Карло Костли, 11.Джери Бенгтсън

Старши треньор: Луис Суарес

Еквадор (4-4-2): 22.Александър Домингес, 4.Хуан Карлос Паредес, 3.Фриксон Ерасо, 2.Хорхе Гуагуа, 6.Кристиан Нобоа, 14.Освалдо Минда, 7.Джеферсон Монтеро, 10.Валтер Айови, 16.Антонио Валенсия, 13.Енер Валенсия, 11.Фелипе Кайседо

Старши треньорът: Рейналдо Руеда