Коста Рика се класира на четвъртфинал на Световно първенство за първи път в историята си, след като победи след изпълнение на дузпи Гърция, след 1:1 след 120 минути, и 6:4 след дузпите.

Вратарят Кейлор Навас стана големият герой за костариканците, след като спаси две стопроцентови положения през игровите минути, а след това отрази и дузпа, бита от Теофанис Гекас.

Гърците имаха шанс също за първи път в историята си да намерят място в Топ 8 на Мондиал, и за първи път загубиха мач на Световно, след като бяха отбелязали гол в него.

Коста Рика имаше съвсем малко положения в 120-те минути, а игра и половината от тях с човек по-малко, но въпреки това издържа на паниката и хаоса, и накрая играчите на Хорхе Луис Пинто бяха безупречни при наказателните удари, и вкараха пет от пет.

Теофанис Гекас единствен пропусна дузпа, но бе в решаващ момент – при 5:4. Оттам Майкъл Умана реализира, и така прати Коста Рика на четвъртфинал, където ги чака Холандия.

Продължения и дузпи бяха нужни, за да се реши всичко, след като Коста Рика поведе, но отново в самия край на срещата, Гърция се спаси, изравни, и така добута мача напред.

Двубоят не блесна с някакви особени футболни достойнства, и стана по-динамичен и интересен чак през второто полувреме.

Най-доброто положение преди почивката бе в полза на Гърция, в 37-та минута, когато след страхотен пас на Холебас, Салпингидис бе изпуснат от защитата на Коста Рика, и само благодарение на отличния си рефлекс, Кейлор Навас успя да избие в корнер.

През второто полувреме Гърция отново започна по-устремно, но точно увлечени в атака, южните ни съседи забравиха за момент за защитата, и допуснаха гол.

В 52-та минута Брайън Руис откри резултата. Боланьос го намери непокрит с пас отляво, и за опитния футболист не бе проблем да отправи плътен и точен удар от границата на пеналта.

В следващите минути в игра за Гърция се появиха двама нападатели - Митроглу и Гекас, а между тези смени дойде и може би решаващо отсъждане на австралийския арбитър.

Бенджамин Уилямс изгони Оскар Дуарте в 66-та минута, за грубо нарушение срещу Хосе Холебас.

Гърция - Коста Рика

източник: Gulliver/Getty Images

Въпреки че бяха 11 срещу 10, гърците изобщо нямаха идея как да създадат някаква реална опасност. Те започнаха да центрират една след друга топки в наказателното поле на Коста Рика чак в последните минути от редовното време.

В 87-та Лазарос с поредната си добра проява в атака, проби отдясно и опита да намери Митроглу във вратарското поле, но там нападателят нямаше как да отиграе преди вратарят да улови.

В първата минута на добавеното време, в атака се хвърли и бранителят Сократис. Той овладя в наказателното поле, намери Гекас, чийто удар бе избит, но топката се върна в Сократис, който от 10 метра шутира право във вратата.

Гърците не успяха да решат всичко в редовното време, и пропуснаха страхотен шанс в 94-та минута. След центриране в наказателното поле, засечено с глава от Митроглу, той успя да стреля добре, но малко не му достигна да се справи с Навас, който спаси вратата си от сигурен гол.

Това бе и всичко за редовното време, и мачът отиде в продължения.

В първото от тях гърците имаха две по-интересни ситуации за гол, докато Коста Рика пропусна един шанс пред Oрестис Карнезис. Във второто пред Джоел Кембъл се откри една възможност, след центриране на Куберо отдясно, но нападателят на костариканците не успя да нацели топката.

Невероятен пропуск на Митроглу лиши отново Гърция от това да си спести нервите на дузпите. В последната минута от добавените към 120-те, центриране на Гекас го остави сам пред Навас, и последва ново геройско спасяване на вратаря, който се хвърли в краката на нападателя и отрази.

Това бе и всичко в игровото време на двубоя, и последваха последните мигове – тези на дузпите.

Гърция - Коста Рика

източник: Gulliver/Getty Images

Гърците останаха без треньора си в този момент, след като Фернандо Сантос бе изгонен от главния арбитър. Всичко обаче, така или иначе бе в ръцете на Орестис Карнезис.

Карнезис обаче нямаше сили да направи нищо, след фантастични пет изпълнения от бялата точка на Борхес, Брайън Руис, Гонсалес, Кембъл и Умана.

Koнстантинос Митроглу, Лазарос Христодулопулос и Хосе Холебас също бяха страхотни при първите три удара за Гърция, но невероятният в този мач Кейлор Навас отрази шута на Теофанис Гекас.

Така последният удар – на Майкъл Умана – се оказа решаващ, и той го отбеляза, за да прати Коста Рика за втори път в историята на страната в Топ 8 на света.

Четвъртфиналът Коста Рика – Холандия е на 5 юли.

Съставите:

Коста Рика: Keйлор Навас, Oскар Дуарте, Mайкъл Умана, Джанкарло Гонсалес, Хуниор Диас, Кристиан Гамбоа (Акоста 77), Елцин Техеда (Куберо 66), Кeлсо Борхес, Кристиан Боланьос (Бренес 83), Джоел Кембъл, Брайън Руис.

Гърция: Oрестис Карнезис, Хосе Холебас, Сократис Папастатопулос, Koстас Манолас, Василис Торосидис, Лазарос Христодулопулос, Aндреас Самарис (Митроглу 58), Йоргос Карагунис, Йоанис Маниатис (Кацуранис 78), Йоргос Самарас, Димитрис Салпингидис (Гекас 69).

 

ПРИПОМНЕТЕ СИ МАЧА ПО МИНУТИ В НАШАТА РУБРИКА ДИРЕКТНО!

ОБСЪЖДАЙ С ОСТАНАЛИТЕ ФЕНОВЕ, В НАШИЯ ФОРУМ!