Италианската футболна федерация свика спешен конгрес, след като националният отбор се провали на UEFA EURO 2024. 

Редовният конгрес трябваше да се проведе през месец март следващата година, но беше извънредно издърпан с пет месеца по-рано. Така той ще се състои на 4 ноември, а FIGC ще има на няколко месеца за подготовка след лятната ваканция.

Все още не е ясно дали за нов мандат ще се кандидатира 70-годишният настоящ шеф на футболната централа Габриеле Гравина, който е и вицепрезидент на УЕФА.

Днес стана ясно, че в националния отбор на Италия по време на Европейското е имало скандал между играчите и селекционера Лучано Спалети. Вестник „Република“ съобщава, че някои футболисти са обвинли Спалети за слабата подготовка на отбора за турнира и липсата на интензивност в наложения стил на игра.

Още повече, че играчите били шокирани от решението на селекционера да смени тактиката и състава два часа преди мача срещу Хърватия (1:1). Вече стана ясно, че 65-годишният Спалети ще запази поста си.

Скандалът при „адзурите“ има и друго измерение. Халфът Николо Фаджоли умишлено е бил игнориран от част от „адзурите“, които го смятат за доносник.

В същото време стана ясно, че легендарният вратар Джанлуиджи Буфон иска да напусне поста си като ръководител на делегацията на националния отбор.