Селекционерът на Англия - Гарет Саутгейт, обмисля да направи значителни тактически промени за четвъртфиналния мач срещу Швейцария на UEFA EURO 2024. Реномираните издания The Mirror, The Telegraph и Daily Mail пишат, че по време на последната тренировка е акцентирано на преминаване към формация с трима централни защитници. До този момент Саутгейт предпочиташе формацията 4-2-3-1, но в продълженията на мача със Словакия англичаните преминаха към 3-5-2.

В случай, че Англия започне срещу Швейцария с трима централни защитници, което все още не е напълно решено, вероятните играчи на тези позиции ще бъдат Кайл Уокър, Джон Стоунс и Езри Конса, като Марк Гехи е наказан за мача. За ляв уинг-бек може да бъде избран Букайо Сака, както стана в продълженията на 1/8-финалния двубой, или Люк Шоу, ако е възстановен.

БГНЕС
100 снимки

Отдясно Саутгейт разполага с опциите Киърън Трипиър или Трент Александър-Арнолд. Също така е възможно Англия да започне с двама нападатели - Хари Кейн и Айвън Тони.

Саутгейт вече е използвал формацията с трима централни защитници по време на Световното първенство през 2018-а година и редуваше двете системи на игра по време на UEFA EURO 2020. Въпреки това, преди началото на Европейското първенство в Германия, той заяви, че не планира да се връща към подобен стил на игра. Но след критиките за представянето на отбора до момента, въпросът остава дали Саутгейт ще предприеме такава радикална промяна.

Интересното е, че селекционерът на Швейцария - Мурат Якин, използва система 3-4-2-1.