Националният отбор на Испания по футбол до момента изглеждаше като пълен господар на терена във всички мачове до момента на Европейското първенство, което от една страна ги сложи в списъка на мнозина за фаворити за крайния успех. Но от друга, хората просто очакват четвъртфинала с Германия, наричайки го с клишето "финал преди финала".

И макар да победиха само с 1:0 Италия и то благодарение на автогол, четирите им срещи до момента бяха белязани от сериозна доминация. А отборът премина от стила "тики-така", базиран на притежанието на топката, който им помогна да спечелят Световното първенство и две Европейски титли преди повече от десетилетие, към свирепо атакуващ, агресивен подход в мачовете за повече от година под ръководството на селекционера Луис де ла Фуенте.

И докато тази трансформация може да изненада много хора, то футболисти като полузащитника Микел Мерино я очакват от близо 10 години, както и доста други футболисти.

"Познаваме се от доста време. Може би това е групата с най-близки взаимоотношения, в която съм попадал. И мисля, че това е нашата основна сила - братството и отборният дух", каза Мерино пред Ройтерс.

"Всички сме фокусирани върху основната цел, а тя е да спечелим Европейското първенство. Никой тук не е егоист. Всички искаме отборът да успее, това ни прави наистина страхотен отбор", заяви още Мерино.

И когато Мерино говори за връзката в съблекалнята, със сигурност той не преувеличава: повече от половината от техния отбор в Германия преди това са работили с Де ла Фуенте както в младежкия национален тим, така и са част от системата за следене на талантите "Система за национална им академия".

Това е огромно предимство за нас. Бил съм в националния отбор и с Луис Енрике, но сега просто е различно. Луис де ла Фуенте познава всички, познава всеки един от нас с плюсовете и минусите. Ние също знаем характера му, какво иска от нас, какво трябва да се промени. И затова може би се свързахме някак по-добре от другите национални отбори. Това е химия, която съм виждал единствено в клубния футбол, разказва още 28-годишният футболист на Реал Сосиедад. И действително - Испания играе с безмилостна висока преса, съчетана със светкавични движения с едно докосване и прецизни пасове, създавайки впечатление за отбор, в който всеки играч има почти инстинктивно усещане за позиционирането на своите съотборници. А самите футболисти се наслаждават на това точно колкото и зрителите по трибуните.

В петък обаче Мерино ще се изправи срещу доста познати лица. Под ръководството на същия треньор той игра в два поредни финала на Европейското първенство за младежи до 21 години, а съперникът отново беше Германия. През 2017-а година испанците загубиха, но две години по-късно си върнаха титлата. Джонатан Та, Бенямин Хенрихс и Валдемар Антон бяха в онзи отбор на Германия. Докато в испанската селекция и през 2019-а, и сега на мъжкото Европейско са Микел Оярсабал, Дани Олмо и Фабиан Руис – обявен за най-добър играч преди пет години на шампионата при 21-годишните. А Мерино спечели първия си международен турнир през 2015-а година, когато играеше заедно с Педри, Матин Субименди и Марк Кукурея.

"Наистина имаме страхотни спомени от мачовете с Германия. Щастлив съм да играя срещу тях достатъчно много срещи за последните години. Дали печелим или губим, мачовете с германците те карат да усещаш как кръвта ти пулсира във вените. Те са добре организиран отбор и ще имат подкрепата на препълнен стадион. Ще бъде трудно. Но нашият манталитет е най-голямата ни сила. Ние сме силни заедно, вярваме един в друг и това е, което искаме: да играем срещу най-добрите, побеждавайки най-добрите", завърши Мерино. / БТА