Германия ще генерира над един милиард евро от организацията си на UEFA EURO 2024. Това обяви Институтът за икономически изследвания в Мюнхен. Очаква се страната да бъде посетена от над 600 000 фенове по време на месеца на турнира, което ще доведе до 1.5 милиона нощувки, а следствието ще бъдат по-високи приходи за ресторантьорите.

Очакваните разходи на посетителите на турнира ще доведат до растеж на икономиката с 0.1 процента през второто тримесечие на годината. Това изглежда като малко увеличение, но икономиката се очаква да се върне на нормални нива през третото тримесечие. Европейското първенство обаче ще повлияе на растежа.

Най-голямо увеличение на приходите ще бъде отчетено от хотели и ресторанти в десетте града, където се провеждат мачовете на турнира. Приходите няма да бъдат равномерни, тези, които са се подготвили по-рано за турнира, ще се представят по-добре, но прогнозите са, че поне 50 процента от заведенията ще могат да завършат годината с положителен бизнес само благодарение на UEFA EURO 2024.

Гледайте UEFA EURO 2024 дигитално НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg

Туристическата организация ще бъде най-големият печеливш от турнира. Германските железници няма да отчетат значителна печалба. Притежателите на билети за стадионите имат до 25 процента отстъпка за железопътен транспорт, така че увеличеният брой пътници няма да повлияе значително на печалбите.

Отлично развитата железопътна мрежа е причината повече пари да не останат в Германия. Голям брой фенове ще прекарат само един ден в германските градове и много ще се върнат веднага след мача, като повечето нидерландци и французи. Много от мачовете бяха посрещнати и във фен зоните, а парите, изразходвани там, отиват директно в касите на УЕФА.

Германските икономисти смятат, че германците няма да подобрят приходите на местната икономика. Опитът, натрупан при организирането на предишни големи състезания, показва, че само чуждестранните фенове носят пари. По време на турнира домакините се оттеглят от сцената, заменят вечерите в ресторантите с престой вкъщи, не ходят на кино или театър заради телевизионните предавания на мачовете, и много ще отидат на ваканция по време на турнира и ще следят мачовете от други държави. По-високи разходи ще бъдат отчетени само ако Германия стигне до самия край или спечели турнира. Емоциите, свързани с успеха на националния отбор, също ще предизвикат по-добро настроение сред местните фенове, които ще изразходват няколко евро повече за наденица и халба бира.

Благоприятно обстоятелство за Германия е, че не е изразходвала пари за строителството на нови стадиони за организацията на Европейското първенство, както беше случаят за Световното първенство през 2006 г., и че всички те са напълно функционални за мачовете на най-силните отбори в Бундеслигата, както и от Втора Бундеслига. От тази страна, турнирът причини минимални разходи, което е много важен елемент в изчислението на разходите и приходите от Европейското първенство.