Революционна промяна подготвят във Франция, която ще бъде свързана с работата на съдиите със системата ВАР, съобщи вестник Le Parisien.

Президентът на Френската футболна асоциация Филип Диало обяви, че от следващия сезон, ако даден съдия е отишъл да гледа определена ситуация с ВАР, той ще трябва да обявява с микрофон пред всички на стадиона защо е взел окончателното си решение за положението. Във връзка с това ще бъдат монтирани нови озвучителни системи, които ще бъдат специално за реферите за тази цел.

„По този начин Френската федерация цели да подобри разбирането на феновете за работата на съдиите. Всичко е готово, направихме много тестове. Имах много контакти с ФИФА, за да ги убедя в желанието ни да продължим напред. И в крайна сметка получихме разрешение да продължим проекта“, заяви Диало.

Същият подход бе изпробван на Световното първенство по футбол за жени през 2023-а година, както и на Световното първенство за младежи до 20 години.

Дебютът на новата система ще се случи на 25 май във финала за Купата на Франция между Пари Сен Жермен и Олимпик Лион, а от следващия сезон тя ще се ползва във всички шампионатни мачове.