Монако отново ще играе в Шампионската лига, след като постигна победа с 2:0 в гостуването на Монпелие от предпоследния 33-и кръг в Лига 1. С този успех монегаските си осигуриха втората позиция в първенството, тъй като кръг преди края тимът на Адолф Хютер събраха 64 точки и са недостижими за преследвачите си.

На „Стад де ла Мосон“ Касум Уатара даде аванс на Монако в 52-ата минута, а Юсуф Фофана подпечата успеха на гостите с попадение в 65-ата минута.

Основният преследвач на Монако – Лил, победи Нант с 2:1 като гост с два гола на Джонатан Дейвид, докато Матис Аблин се разписа за „канарчетата“, които са 14-и с 33 точки, а „песовете“ излязоха трети с 58, изпреварвайки Брест, с който до последно ще се борят за бронзовите медали.

Лион се приближи до местата, даващи право на участие в евротурнирите през следващия сезон, побеждавайки Клермон като гост с 1:0 с гол на Орел Мангала. По този начин Клермон официално отпадна в Лига 2, тъй като кръг преди края има 25 точки на дъното и няма как да изплува, а „хлапетата“ са седми с 50 точки, колкото има и шестият Ланс, който завърши наравно 1:1 с Рен.

Бараж за оставане в елита на Франция почти сигурно ще играе Метц, който загуби с 1:2 гостуването си на Страсбург. Тимът на Ласло Болони има 29 точки на 16-ото място с голова разлика -21, а 15-ият Льо Авър има 3 точки повече, но е с голова разлика -10.

Друг отбор, който, почти сигурно също ще изпадне, е Лориен. „Мерлузите“ загубиха от Олимпик Марсилия с 1:3 като гост и са 17-и с 26 точки, като имат шанс да изместят Метц от баражното 16-о място, ако Метц загуби последния си мач за сезона, а Лориен спечели срещу Клермон с поне 8 гола разлика.

Резултати от всички мачове от 33-ия кръг на Лига 1 в неделя вечер:

Клермон Фут – Олимпик Лион 0:1

Монпелие – Монако 0:2

Нант – Лил 1:2

Олимпик Марсилия – Лориен 3:1

Пари Сен Жермен – Тулуза 1:3

Страсбург – Метц 2:1

Рен – Ланс 1:1