Селекционерът на националния отбор на Франция по футбол Дидие Дешан е готов да се "адаптира", ако УЕФА позволи на треньорите да извикат по 26 играчи за Евро 2024. Това каза специалистът в интервю за АФП. Той се опитва да разбере плюсовете и минусите в сравнение със съставите от 23 футболисти.

"Ако взема 26 играчи, искам да съм сигурен, че това ще е полезно за отбора на Франция. Да се адаптирам, това е моята задача. Така че ще се адаптирам към приетите решения и към другите параметри", обясни Дешан, като припомни, че само малка част от треньорите са одобрили отбори по 26 играчи.

"Не съм против 24, 25 или 26 играчи. Разменихме нашите гледни точки на семинара на УЕФА с другите селекционери. Тези, които защитават 23, дадоха добри аргументи, също като тези, настояващи за 26", каза той.

"Статистиките показват, че на големи първенства средно по четирима не играят въобще, а двама или трима играят по десет минути максимум. Това е статистика за всички отбори, не само за Франция", уточнява Дешан.

"Говорих със селекционера на Аржентина, който спечели световната титла (б. а. - Лионел Скалони). Той ми каза: "Никога повече 26, въпреки че спечелихме".

"Да минем на 26 само за да запълним бройката, не ме интересува. Няма да се правя и на хитър и да извикам 23, а след това да имам трудности, защото не съм взел достатъчно играчи", заяви треньорът.

"Да вземеш трима допълнителни състезатели има отражение на логистиката, мениджръмна, освен ако не не разрешат да правим по осем смени", завърши Дидие Дешан./БТА