Най-скъпото нападение в историята на футбола не може да вкарва голове! Франция е големият фаворит на UEFA EURO 2024 и върви по план – четвъртфинал. Но и четирите мача на „петлите“ начело с последния срещу Белгия (1:0) влизат в графата "ужасяващо грозни", анализира Труд.

Колко струват нападателите на Франция? Капитанът Килиън Мбапе премина от Монако в Пари Сен Жермен още като тийнейджър за 180 милиона евро. В момента е със статут на един от най-високо платените в света. В „Реал“ ще получава по 150 милиона евро годишно, след като успя да премине като свободен агент.

Антоан Гризман беше купен за 120 милиона евро от Барселона, когато блестеше в Атлетико. Каталунската му авантюра обаче не се оказа успешна и той се прибра при „дюшекчиите“. Барса има още един звезден трансфер – на Осман Дембеле. За нападателя на Борусия (Дортмунд) бяха платени 110 милиона евро! Дембеле не покри очакванията и срещу 50 милиона отиде в Пари Сен Жермен. Френският колос направи още един гръмовен трансфер миналото лято. За 100 милиона евро ПСЖ привлече Коло Муани от Айнтрахт, а именно този нападател предизвика победния автогол на белгиеца Ян Вертонген минути преди края на осминафинала.

В графата „нападател“ в състава на Дидие Дешан са още Маркус Тюрам, който с 12-те милиона, които Борусия (Мьонхенгладбах) плати на „Гинган“ е повече от скромен. Синът на легендата Лилиан Тюрам играе в Интер, но премина като свободен агенти. За ветерана Оливие Жиру също не са дадени много пари. Най-скъпият му трансфер е между Арсенал и Челси за 15 милиона евро.

Общата сметка на френските национали надхвърля 600 милиона! Именно затова и очакванията към тях са огромни. Какво направи звездната атака на Евро 2024? В първия мач срещу Австрия след центриране на Мбапе защитник си вкара автогол. Във втория последва скучно 0:0 срещу Нидерландия. Третият двубой завърши 1:1, а Мбапе заби от дузпа – единственият френски гол на турнира. На осминафинала нещастието на Вертонген помогна на „петлите“. Няма друг случай в историята, когато отбор е „вкарал“ три автогола в един турнир. Така изводът е, че Франция няма нито едно попадение от игрова ситуация в четири мача.