Грузия привлече вниманието със своите впечатляващи игри в първите два мача на UEFA EURO 2024, а победата над Португалия (2:0) ясно показа, че този отбор трябва да бъде взиман под внимание от всички футболни хора в бъдеще.

Дори тежкото поражение от Испания не развали впечатлението за тях – похвалите продължават да се сипят. Винаги е имало добри футболисти в Грузия, още от времената на СССР до днес. Достатъчно е да споменем Арвеладзе, Кецбая, Каладзе, Кобияшвили, Яшвили, Кинкладзе... Най-голямата звезда на сегашното поколение е Хвича Кварацхелия, крилото на Наполи, който беше обявен за най-добрия футболист на Серия А за сезон 2022/23.

Гледайте UEFA EURO 2024 дигитално НА ЖИВО С КАРТИНА в сайта Gong.bg

Това поколение е резултат от инвестициите, направени преди 15 години, когато правителството и Футболната федерация решиха да вложат огромни средства, първо в инфраструктура, а след това в създаване и организиране на академии с най-добрите условия за работа на талантите.

Снимка на Кристиано Роналдо, тогава блестеше с екипа на Реал Мадрид, като специален гост на откриването на академията на Динамо Тбилиси, стана много популярна в социалните мрежи. Тогава 12-годишният Кварацхелия също беше в групата момчета. Освен Квича, още шест момчета от този период са в настоящата селекция на грузинците.

Що се отнася до първия отбор, назначаването на френския треньор Вили Саньол се оказа последното парче в пъзела, въпреки че той нямаше много треньорски опит преди да поеме Грузия. Бил е на пейката на Байерн за един мач, по-малко от два сезона в Бордо и година начело на младежкия отбор на Франция, когато привлече вниманието на грузинците. Той имаше рекорд от шест победи, две равенства и голова разлика 23:0. Беше му възложено да подмлади националния отбор на Грузия и той го направи успешно.

Националният отбор не е само Саньол и Кварацхелия. Нападателят Жорж Микаутадзе също се отличи, а неговите добри представяния от миналия сезон в екипа на Мец (14 гола в 20 мача) ще го преместят в Монако след този турнир.

Разполагат и с вратаря на Валенсия, Георги Мамардашвили, един от най-добрите на турнира в Германия, когото ще видим скоро в английската Висша лига.