Пропускането на последните два големи международни форума е било трудно за преглъщане от Холандия, но Жоржиньо Вайналдум е на мнение, че тимът е направил ключова стъпка за класирането си на Евро 2020 след успеха при гостуването на Беларус в неделя.

Двата гола на полузащитника на Ливърпул за победата с 2:1 в Минск остави „лалетата“ на върха в група С с равни точки с Германия и на три пред Северна Ирландия, който бе победен от възпитаниците на Роналд Куман в четвъртък в Ротердам.

Минималният успех над Беларус означава, че Холандия се нуждае от равенство в следващата си квалификация в Белфаст на 16 ноември, за да си гарантира участие на Евро 2020.

„Беше много болезнено да последното Световно първенство и Европейското преди това“, каза той относно холандското отсъствие в Русия миналата година и на Евро 2016 във Франция.

„Когато почивахме миналите лета, постоянно си мислех как трябва да сме на тези първенства. Точно заради това тази победа е толкова сладка. Тя не ни гарантира класиране, но това е ключова стъпка към класирането ни на Евро 2020“, допълни той пред журналисти.

Вайналдум бе на 23, когато игра на Световното в Бразилия и акцентира върху важността Холандия да изпита какво е да играеш на голяма международна сцена отново. „Да участваш на такъв турнир е от огромно значение за развитието на всеки играч. Знам колко удоволствие може да донесе надпревара от подобен калибър. Трябва да го усетим отново. Но първо трябва да си осигурим на 100% класиране. Всички знаем, че може да се случат странни неща във футбола. Ако останем концентрирани в Северна Ирландия, нещата ще се получат“, завърши той. /БГНЕС