Президентът на УЕФА - Александър Чеферин, излезе с прочувствено изявление, в което обоснова взетите решения, които са от съществено значение за бъдещето на европейския футбол. Както вече е известно, Евро 2020 бе отменено за следващата година, а това наложи и редица други промени в календара на европейския футбол. 


Още по темата:

Официално: УЕФА отложи Евро 2021! 

БФС с официална позиция за ЕВРО 2020, efbet Лига и срещата с Унгария

Стана ясно кога ще се проведе мачът с Унгария


Ето кога ще приключат първенствата 

Новите дати за финалите на ШЛ и Лига Европа


"Ние сме начело на един спорт, с който хората живеят и дишат, а сега бе замразен от един невидим и много умел противник. В трудни времена като сегашното, футболната общественост трябва да демонстрира отговорност, единство, солидарност и хуманност", започна Чеферин. 

"Здравето на феновете, екипите и футболистите трябва да бъдат приоритет №1 и в този дух УЕФА предложи редица опции първенствата да бъдат завършени през този сезон, но по безопасен начин. Горд съм с отговора на колегите си сред футболна Европа. Показахме дух на взаимно разбирателство, всеки разбра, че трябва да жертва нещо, за да постигне голям резултат."

"Като ръководител на европейския футбол, УЕФА инициира процеса и направи най-голямата жертва - премести Евро 2020. УЕФА ще плати огромна цена за тази крачка, но ще направим всичко възможно, за да гарантираме, че развитието на футбола в тези 55 страни ще остане непокътнато. Общата цел бе над печалбата при вземането на това решение, което е най-доброто за целия европейски футбол", заяви Чеферин. 

"Футболът притежава силата да извисява обществото. Мисълта, че трябва да проведем един общоевропейски футболен празник на празни стадиони с пусти фен зони, докато целият континент си стои вкъщи и е изолиран, е нещо, което не бихме могли да допуснем. Няма да приемем подобно отпразнуване на 60-годишнината на състезанието."

"Бих искал да благодаря на Европейската клубна асоциация, на Европейските лиги, на FIFPro Европа за тяхната прекрасна работа и за тяхното съдействие. От дълбините на сърцето си благодаря на всички 55 футболни федерации, техните президенти и главни секретари, на моите колеги за цялата подкрепа и мъдрите решения, които взехме." 

"Бих искал да благодаря и на Алехандро Домингес и КОНМЕБОЛ, който се съгласи да премести Копа Америка 2020 след препоръките на световните организации. Това бе дълбоко оценено от европейската футболна общност."

"Благодаря и на президента на ФИФА, Джани Инфантино, който показа, че ще направи всичко възможно, за да проработи новият футболен календар. Във времена на криза, футболът показа най-добрата си страна - широкоскроеност, солидарност и толерантност." 

"Детайлите ще бъдат разработени през следващите седмици, но самият факт, че бяхме единодушни бе огромна крачка напред. Показахме, че сме отговорни лидери и демонстрирахме единност. Общата цел е над печалбата", завърши Чеферин.