Холандският национал Жоржиньо Вайналдум излъчва класа - и на терена, и в живота. Показа го и в евроквалификацията с Естония (5:0) - първо изведе "лалетата" с капитанската лента, а после направи хеттрик (нещо, което не се отдаде на друг холандски национал в последните 6 години след Ван Перси). 
 
Най-впечатляващ обаче бе един жест и той не беше свързан с електронното табло. 
 
След първия си гол Вайналдум отправи важно послание - хвана за ръка Френки де Йонг, двамата се приближиха до трибуните и демонстративно показаха кожата на ръцете си. Съотборниците им стояха мирно зад тях, а след това ги поздравиха. Одобрителна беше и реакцията на феновете.
 
Жестът на Вайналдум никак не е случаен, а е реакция срещу случилото се на мача от втора холандска дивизия между Ден Бош и Екселсиор преди три дни. Фенове на домакините обидиха на расистка основа играч на Екселсиор и се стигна до прекъсване на срещата.
 
"Никога не съм очаквал, че подобно нещо може да се случи в Холандия. Направо не можах да повярвам, когато разбрах. Тази ситуация много ме нарани. Проблемът с расизма е навсякъде. Ние, играчите, сме тези, които можем да помогнем, но политиците трябва да го решат. Футболистите сме длъжни да се поддържаме. Видях и нацистки позрави по трибуните, което е крайно неуважително. Мисля, че трябва да има много сериозни наказания. Ако подобно нещо се случи на мач на националния отбор, аз веднага ще напусна терена и няма да се върна", заяви Вайналдум след победата над Естония.