Националният отбор на Чехия постигна втора поредна победа от началото на евроквалифиакциите и се утвърди на върха на своята Група А. Чехите надделяха в тежкото гостуване на Турция с 2:1 и задълбочиха кризата при южните ни съседи, които са с две загуби от два мача. 

Гостите дори направиха пълен обрат, след като трябваше да наваксват отрано изоставане след гола на Умут Булут. След това обаче Томаш Сивок и Борек Дочкал обърнаха развоя на 180 градуса с попаденията си и донесоха успеха на тима си. 

Мачът започна с двуостри атаки и като цяло първата част беше доста оживена. Домакините очаквано бяха по-активни след първия съдийски сигнал и натискът им се отблагодари с ранно попадение. 

Още в 8-та минута продължителна атака на турците завърши с прекрасно центриране на Чанер Еркин от фланга и с чудесен изстрел с глава Умут Булут прехвърли вратаря Петер Чех, за да открие резултата. 

Това попадение оживи чехите и те погледнаха по-смело напред. Първо Владимир Дарида имаше шанс, а после Томаш Росицки нахлу в наказателното поле и в последния момент топката беше изчистена в корнер. 

Точно от този ъглов удар в 16-та минута гостите успяха да изравнят. Играещият от дълги години в Бешикташ Томаш Сивок засече мощно с глава центрирането от корнера и изравни за 1:1. 

От този момент нататък до края на полувремето инициативата беше на страната на домакините. Те имаха няколко много добри шанса да поведат отново, но ги пропиляха. В 29-та минута Гьокхан Тьоре беше близо до гола, но неговият диагонален удар мина на сантиметри встрани от вратата. 

Шест минути след това и Арда Туран не беше точен, а в 41-та минута удар на Умут Булут от границите на наказателното поле беше уловен с вещина от Петер Чех. Точно преди почивката пък и Чанер Еркин не успя да се разпише, пращайки топката в аут. 

Така двата тима се оттеглиха на почивка при равенство 1:1 и оставиха развръзката за след почивката. Втората част започна по-спокойно в сравнение с първата, но и в нея падна ранен гол. 

В 58-та минута Павел Кадерабек проби перфектно до наказателното поле и върна топката около дузпата, където беше Павел Дочкал, който не се забави и прониза Толга Зенгин, за да преднина от 2:1 за чехите. 

Веднага след това турците можеха набързо да възстановят равенството, но ударът на Арда Туран от близка дистанция и почти нулев ъгъл беше отразен от Петер Чех и статуквото се запази. 

До края турците опитваха да променят нещо, но опитите им бяха спирани от сигурната чешка защита. Чанер Еркин, Арда Туран и Умут Булут не успяха да преодолеят сигурния страж на противника и така трябваше да се примирят с втората си поредна загуба. Тя ги праща на дъното без актив, докато чехите нямат грешка и са на върха.

В мача на друг от фаворитите в групата, Холандия стигна до измъчена победа над Казахстан. Момчетата на Гуус Хидинк победиха с 3:1, но губеха след повече от час игра. 

След корнер в 17-та минута Абдулин даде изненадваща преднина на казахите и чак до 62-та минута холандците не можаха да го върнат. Тогава Клаас-Ян Хунтелаар се разписа с глава отново след корнер и направи 1:1. 

Но и този развой не устройваше домакините, които стигнаха до пълния обрат в 82-та минута. Тогава Ибрахим Афелай стреля от границите на наказателното поле, топката рикошира в защитник на Казахстан и излъга вратаря, за да се озове в мрежата му за 2:1. 

В последната минута и дежурният голмайстор Робин ван Перси се разписа, само за да оформи крайния резултат на 3:1 след точно изпълнена дузпа и подпечата трите точи за "лалетата", които вече имат 3 в актива си. 

В последния мач от групата Исландия победи с 3:0 като гост Латвия и изненадващо или не, продължава с пълен актив от точки. Гилфи Сигурдсон в 66-та, Арон Гунарсон в 77-та и Рурик Гисласон в 90-та донесоха трите точки за северняците.