Чехия стартира по изключителен начин квалификациите си в група А за Евро 2016 и записа успех не над кого да е, а именно полуфиналиста от Световното първенство Холандия. Домакините се поздравиха с успех 2:1, който дойде след попадение в допълнителното време на срещата, която иначе премина при сериозен превес за играчите на Гуус Хидинк.

Срещата стартира много добре за домакините, които поведоха след 22 минути игра. Централният нападател Давид Лафата овладя центриране малко пред точката на дузпата и въпреки че бе с човек на гърба, успя да върне назад към Борек Докал. Халфът нанесе мигновен и безпощаден шут, който Яспен Силесен само можа да изгледа.

Само четири минути по-късно „лалетата“ можеха да изравнят чрез Джорджино Вайналдум. Халфът на ПСВ Айндховен се озова на върха атака, преминала през фланга, и получи около точката на дузпата. Неговият изстрел обаче прелетя над целта.

Към края на полувремето натискът на третите в света стана много сериозен в 44-ата минута Мемфис Депай извади на показ най-доброто у Петър Чех с много силен изстрел от близко разстояние. Нападателят опита да вкара под гредата, ала опитният страж парира с чудесен рефлекс.

В добавеното време Лусиано Нарсинх не беше далеч от изравняването, като стреля много опасно, но там защитник на чехите реагира навреме и отклони изстрела.

Логичното се случи в 56-ата минута след късо изпълнение на ъглов удар Дейли Блинд центрира към далечната греда, където новото попълнение на Лацио Стефан де Врай се извиси и прати топката в обратния ъгъл, без да дава шансове на Чех.

В 79-ата минута Депай беше много близо до пълния обрат, като стреля по чудесен начин с глава, но Петър Чех отново се намеси в пълния си блясък.

Минути по-късно Вацлав Прохазка пропиля уникална възможност да накаже противника сле брилянтно подаване на Владимир Дарида. Защитникът буквално опита да скъса мрежата на Силесен и така прати кълбото съвсем малко над гредата.

Драмата настъпи в първата минута на добавеното време, когато първо Борек Докал отправи опасен шут, довел до разбъркване в наказателното поле на Холандия. Там най-съобразителен се оказа Вацлав Пиларж, който донесе трите точки за домакините.

Селекционерът на холандците Гуус Хидинк пък със сигурност ще отнесе доста критики в родината си, след като преди дни загуби от Италия в първия си мач начело на тима след ерата „Ван Гаал“.