Отборът на Хърватия очаквано победи аутсайдера Малта с 2:0 в квалификационен мач от нашата група Н по пътя към Евро 2016.

Селекционерът на балканците Нико Ковач направи лек експеримент със стартовия си състав, като включи в него играчи като Хрвойе Милич и Ален Халилович.

Срещата можеше да има куриозно начало, каото още във втората минута Даниел Субашич се намеси чудесно, за да запази мрежата си суха.

Постепенно фаворитите взеха нещата в свои ръце и след няколко пропуска дойде решителната 31-а минута. Тогава Марио Манджукич доста време държа за фланелката крайния защитник на гостите Стийв Борг, който реагира гневно, като първо първо изрита падналия на земята нападател, а след това го удари. Борг резонно получи червен картон, докато Манджукич се отърва само с жълт за фаула и провокациите си.

Нулевото равенство се запази на почивката, ала веднага след нея падна и първия гол. В 46-ата минута навръх 29-ия си рожден Лука Модрич откри с топовен шут от над 30 метра, който прелетя покрай няколко играча и спря в долния десен ъгъл на Андрю Хог.

Ракитич и Халилович пропуснаха чудесни възможности да увеличат преднината на „шахматистите“, а в 74-ата минута резервата Андрей Крамарич се подигра с двама бранители и с техничен шут от дъгата нацели лявата сглобка.

В 81-ата обаче играчът на Риека вкара дебютния си гол за Хърватия след страхотна комбинация с Никица Йелавич и изстрел, преминал през краката на Андрю Хог.

В самия края на мача Марсело Брозович беше близо и до трети гол, ала Хог отрази с крак изстрела му към близкия ъгъл, а впоследствие топката рикошира в напречната греда.

Така Хърватия и Италия оглавяват класирането в нашата група Н с по 3 точки и голова разлика 2:0, докато България е със същия актив, но с голова разлика 2:1 след успеха над Азербайджан.