Илия Груев и Лийдс Юнайтед не успя да победят Норич Сити в първи полуфинален плейоф между двата тима за влизане във Висшата лига и завършиха при резултат 0:0 на „Кероу Роуд“ в източната част на Англия. Българският халф игра изключително солидно през целия мач за своя тим и показа изключително силно ниво в играта си, което спомогна на отбора му да не допусне много положения пред вратата на Елан Мелие.

Все пак тимът на Даниел Фарке не беше достатъчно акуратен пред гола, макар такъв да бе незачетен за Лийдс през първото полувреме заради засада. Ответната среща в Лийдс е идния четвъртък, а победителят ще играе финалния мач на „Уембли“ по-късно през месец. Там опонент на един от двата отбора ще бъде победителя от двойката Уест Бромич Албиън или Саутхемптън.

Груев се отчете с 90% точност при своите подавания, като всички му дълги такива бяха безпогрешни.


Илия Груев

източник: sofascore.com

Като титуляр за гостите от Лийдс стартира българският национал Илия Груев. Реваншът между Лийдс и Норич на "Елънд Роуд" е в четвъртък.

Мачът в източна Англия започна двуостро, като и двата тима поглеждаха смело към двете врати, но в първите 10 минути нямаше големи ситуации пред Ангъс Гън и Елан Мелие. След четвърт час Джак Стейси от Норич потърси с центриране Борха Сара и Джош Саржънт в наказателното поле на Лийдс. Двамата се извисиха, а ударът с глава дойде от нападателя Сарджънт, който стреля неубедително.

Guilliver/GettyImages
11 снимки

Малко след това Габриел Сара стреля технично от свободен удар, но не изненада Мелие, който улови спокойно. В първите 25 минути в източна Англия Илия Груев беше много полезен за гостите в средата на терена и влизаше здраво в единоборствата с противниковите футболисти на "канарчетата". 

След 30 минути игра гостите помислиха, че поведоха в резултата, след като Жуниор Фирпо прати топката във вратата на Норич след неразбирателство в отбраната на домакините, ала реферът Джош Смит и екипът му сигнализираха за засада и не зачетоха предварително попадението за Лийдс Юнайтед.

До края на първото полувреме по терена властваше борбата между двата отбора и до голове не се стигна. В 53-ата удар на Габриел Сара отлетя встрани от вратата, пазена от Мелие. Четири след това Илия Груев поде нападение за Лийдс и подаде надясно, след което влезе в наказателното поле на Норич. Топката се озова вляво към Крисенсио Съмървил, който реши да шутира от малък ъгъл, но Ангъс Гън отрази.

Лийдс заигра по-дейно през второто полувреме и наложи натиск спрямо своя съперник. Осем преди края фалцов удар на Джейдън Антъни беше спасен от Гън.

Норич Сити vs Лийдс Юнайтед

източник: sofascore.com

FT / НОРИЧ - ЛИЙДС 0:0

Стадион: "Кероу Роуд" (Норич, Англия)

Рефер: Джош Смит

Норич: 28 Гън, 3 Стейси, 24 Дъфи, 6 Гибсън. 30 Янулис, 27 Роу, 26 Нунес, 17 Сара, 23 МакЛийн, 7 Саинс, 9 Сърджънт

Мениджър: Дейвид Вагнер

Лийдс: 1 Мелие, 25 Биръм, 14 Родон,4 Амбаду, 3 Фирпо, 29 Вилфред Гнонто, 8 Камара, 44 Груев, 22 Грей, 10 Съмървил, 24 Рютер

Мениджър: Даниел Фарке