Радостин Станев e роден на 11 юли 1975 г. във Варна. Вратарят е юноша на Спартак Варна, в чийто мъжки състав влиза още на 18 г. Пазил е още за ЦСКА, Локо (София), Легия (Варшава, Полша), Шинник (Ярославъл, Русия), Национал (Букурещ, Румъния), Арис (Кипър). Завръща се в Спартак (Вн), а последните му мачове са за Локо (Мездра). 
Бронзов медалист през 1998 г. с ЦСКА. На Световното първенство във Франция през 1998 година е в компания с известните вратари Здравко Здравков и Борислав Михайлов. Шампион и носител на купата на лигата в Полша за 2002 г. Избран за най-добър чужденец в първенството.

От 2009 година е на работа във ФК Вихрен Сандански като треньор на вратарите. Напоследък съвместяваше две длъжности - изпълнителен директор на ФК Вихрен и треньор на вратарите на столичния Славия. След напускането му от санданския клуб даде ексклузивно интервю, отговаряйки на зададените му въпроси.

- Г-н Станев, защо се стигна до внезапното ви напускане и освобождаване на поста изпълнителен директор на ОФК Вихрен?
- Както ви е известно, две дини под една мишница трудно се носят. До последно аз бях треньор на вратарите на столичния Славия и съгласно уговорката с кмета на Сандански най-малко два дни от седмицата трябваше да бъда на работа във ФК Вихрен. Разстоянието се оказа сериозно препятствие и виждах, че така не мога да продължавам. Разбира се, основните причини да се разделя с поста, са други. Очаквах след серията от негативни резултати /не по вина на мен и най-вече на старши треньора Стойко Найденов/ да влезе ново ръководство в клуба. Реших да се съсредоточа основно в пряката си работа като треньор на вратарите в Славия и сам да напусна, защото така ще е най-добре за двете страни. Истински страдах защото като човек живял толкова години с проблемите на футбола знаех че успех има там, където има финансов уют, който носи спокойствие сред треньори и футболисти. С гласувания бюджет от 80 хиляди лева от ОбС Сандански не е възможно нормалното съществуване най-вече на мъжкия отбор. Непрекъснато търсех спонсори на отбора. Успях да се разбера в отговорен човек на Efbet, който обеща за пет години да инвестира в клуба 372 хиляди лева срещу рекламна дейност. За моя изненада целия ми труд отиде напразно след като искането на рекламодателя бе отхвърлено на сесия на ОбС. Не може в съседната община Петрич само за футбола да се отделят над 200 хиляди лева, а при нас във Вихрен една трета от тази сума. Как да бъдем равностойни на останалите отбори в ЮВГ?

- Говорихте ли с кмета по тези въпроси?
- С г-н Котев, който е един прекрасен човек и му благодаря за доверието, което ми оказа, нямахме никакви различия. За жалост той остана сам и някои хора от общинския съвет явно не са с обърнато с лице към футбола. Все пак кмета е задължен да изпълнява решенията на местния парламент.

- Старши треньорът Стойко Найденов ли бе виновен мъжкия отбор на ОФК Вихрен да се озове в дъното на таблицата?
- В никакъв случай Найденов няма вина за това незавидно положение. Той е един супер работлив и кадърен човек. Това се видя най-вече през изминалото първенство на ЮВГ, когато беше равностоен на водещите отбори в групата и ненапразно класира Вихрен сред първите пет. За мен той не носи никаква вина, а се оказа потърпевш за слабите резултати. С този потенциал от футболисти в момента никой нищо не може да направи повече от него ,което личи от резултатите след неговото отстраняване.

- Бихте ли казали няколко думи и за смяната на административния директор Александър Русков?
- Александър Русков е име във футбола в Сандански. Той остана на работа в клуба. Имаше решение на досегашния управителен съвет тази длъжност да се заеме от човек от УС. Заемащият сега длъжността Ивелин Терзийски е един от талантливите футболисти на клуба, който достигна твърде рано до мъжкия отбор, но след записването му като студент в НСА прекрати активна състезателна дейност. Има нужното образование и знания и съм сигурен, че ще се справи със задълженията си .

- Каква е рецептата за излизане на мъжкия отбор от тресавището, в което се озова?
- Необходими са сериозни инвеститор ,които да запълнят празнотата в бюджета на клуба, необходими за нормалното му съществуване. Стане ли това ще се привлекат 6-7 класни футболисти и нещата ще си дойдат на мястото.

- Има ли на кого и на кои да благодариш, тръгвайки си от Сандански?
- Ще започна от кмета Кирил Котев, който е един невероятен човек, готов на всичко за развитието на спорта в общината. С него успяхме да възобновим създадохме нормални условия за тренировъчния процес в ДЮШ на клуба. Ако хората от общинския съвет бяха като него и отпуснати необходимите средства нямаше да се стигне до напускане на ядрото от класни футболисти дни преди старта на първенството. Искам да изразя своето уважение и благодарност и на хората от колектива, които ме приеха и работихме много професионално и отговорно.

- Какво ще пожелаете на спортната общественост в Сандански?
- Да се обединят и всички кой с каквото може да помага на клуба, а зрителите от трибуните да подкрепят отбора тогава ,когато играта на терена не върви. Нека по човешки начин да бъдат убедени местните парламентаристи че с този оскъден бюджет могат на направят непоправими пакости на ОФК Вихрен. Надявам се общинските съветници да се вслушат в искането на кмета Кирил Котев и заедно да изведат Вихрен на правия път./БТА