Отборът на ЦСКА постигна изразителна победа над хърватския Осиек в първи мач от третия квалификационен кръг на Лигата на конференциите. „Червените” показаха впечатляваща продукция и разбиха с 4:2 своя противник на националния стадион „Васил Левски”.

Футболистите на Стойчо Младенов изиграха брилянтно първо полувреме, в което без никакво съмнение показаха кой е по-добрият тим на терена. През втората част домакините видимо отстъпиха физически, но въпреки това атакуваха опасно и реализираха нов гол. За голямо съжаление обаче, в допълнителното време футболистите на Осиек също реализираха след грешка на Бусато, за да запазят надеждите си за реванша живи.

Крайният победител от сблъсъка ще се изправи в решителен плейоф за влизане в групите на новосформирания турнир от УЕФА срещу победителя от мача ТНС (Уелс) – Виктория Пилзен (Чехия).

LAP.bg
40 снимки

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов трябваше да извърши смяна в състава си още преди старта на срещата. Йоан Баи, който бе записан сред титулярите получи травма по време на загрявката и трябваше да бъде заменен от Георги Йомов.

Двубоят на националния стадион „Васил Левски” започна в спокойно темпо, като в първите минути двата тима предпочитаха да не предприемат излишни рискове. В 7-ата минута отборът на Осиек създаде първата интересна ситуация пред една от двете врати. След центриране отляво, отбраната на „червените” не успя да изчисти добре топката. Тя попадна на крака на Клейнхейслер, който стреля от въздуха, но ударът му бе блокиран.

Отговорът на ЦСКА не закъсня. Първо Йомов имаше възможност да центрира опасно отдясно, но Кайседо остана под топката и не успя да стреля. Малко след това Греъм Кери отправи страхотен шут, но вратарят на гостите успя да избие в корнер. След подаването от ъгловия удар Валентин Антов се измъкна от опеката на бранител в бяло и стреля опасно с глава, но Ивушич със сетни усилия изби от голлинията.

В 23-ата минута Вилдсхут бе изведен по лявото крило, навлезе добре към наказателното поле и намери Греъм Кери пред пеналта. Ирландецът стреля без подготовка, но много неточно над вратата.

Три минути по-късно Кери имаше нов шанс. Той комбинира с Георги Йомов в наказателното поле, който обаче не успя да стреля, тъй като веднага бе блокиран от трима. Все пак крилото на „червените” запази топката и успя да върне към Кери отдясно. Последва удар по диагонала, който също не попадна в целта.

28-ата минута дойде и най-чистото положение до този момент в мача. Греъм Кери изведе технично с пета Турицов по десния фланг. Крайният бранител напредна няколко метра и центрира безупречно на главата на оставения непокрит Жорди Кайседо. Нападателят стреля в аут от чиста позиция.

Антон Узунов
23 снимки

Резултатът в срещата бе открит в 29-ата минута. Амос Юга се пребори за една топка в половината на Осиек и подаде към Брадли Мазику почти на тъчлинията. Крайният бранител пое и се понесе към вратата на гостите. Никой от бранителите на Осиек не съумя да изби топката от краката на Мазику, който с бомбен шут по диагонала заби кожното кълбо в горния ляв ъгъл на вратата за 1:0.

В края на първата част се заформи истинско голово шоу. Само в рамките на три минути двата тима си вкараха три гола. Първо ЦСКА увеличи преднината си на 2:0 след хубав гол на Греъм Кери в 39-ата минута. Турицов бе изведен отдясно и центрира почти от аутлинията към ирландеца, който с глава реализира. В следващата атака гостите от Осиек стигнаха до корнер след много добра проява на Бусато под рамката. След последвалото центриране обаче, Турицов имаше нещастието да насочи топката в собствената си мрежа.

Това никак не сломи „червените”, които отговориха подобаващо. Само минута след инкасираното попадение, ЦСКА възстанови преднината си от два гола. Този път Йомов проби отдясно и асистира на връхлитащия Кайседо, който също с глава остави безпомощен противниковия страж.

Първата интересна ситуация през втората част дойде пред вратата на ЦСКА. След дълго диагонално подаване към Иван Фиолич, футболистът на Осиек успя да стреля с глава, но Бусато внимаваше и улови без особени проблеми.

В 57-ата минута, след продължителна атака отляво, Греъм Кери центрира много добре в наказателното поле, където Кайседо успя да играе с топката, но не и да я насочи в рамките на вратата.

Няколко минути по-късно Георги Йомов направи отличен пробив и нахлу в наказателното поле фронтално срещу вратата, но непосредствено преди да отправи изстрел, топката му бе избита. При падането си на терена крилото на ЦСКА получи травма и имаше нужда от лекарска помощ. В крайна сметка Йомов успя да продължи срещата.  

Статистиката от ЦСКА - Осиек

източник: SofaScore.com

Всичко в мача бе решено в 74-ата минута, когато Георги Йомов реализира за 4:1 в полза на „червените”. Попадението обаче бе изцяло изработено от Жорди Кайседо, който направи феноменален пробив от собствената си половина и намери Йомов в наказателното поле, който просто трябваше да насочи коженото кълбо в мрежата.

За голямо съжаление на „червените” фенове в продължението на срещата домакините допуснаха нелепо попадение, само за да вдъхнат надежда на гостите за реванша. След центриране в наказателното поле, Бусато излезе неразчетено, напускайки голлинията си, а резервата Топжагич успя да се справи с Вальо Антов и да стреля точно.

Все пак последният шанс в мача отново бе за ЦСКА. Минута след втория гол на Осиек, Кери имаше отлична възможност да увеличи актива на „червените”, но късметът не бе с него и той нацели гредата.

FT ЦСКА – ОСИЕК 4:2

1:0 Мазику 30'

2:0 Кери 39'

2:1 Турицов (авт) 41'

3:1 Кайседо 42'

4:1 Йомов 74'

4:2 Топжагич 90'

Стадион: „Васил Левски”, София

Рефер: Донатс Румшас (Литва)

ЦСКА (4-3-3): 1 Бусато – 19 Турицов, 2 Матай, 26 Антов (к), 18 Мазику – 21 Юга, 3 Жеферсон, 8 Кери – 10 Йомов, 9 Кайседо, 30 Вилдсхут (11 Чатакович)

Старши треньор: Стойчо Младенов

Осиек (4-2-3-1): 1 Ивушич – 77 Милош, 21 Шкорич (к), 22Лончар, 20 Юрчевич – 19 Запер, 7 Югович – 14 Фиолич, 5 Клейнхейслер, 39 Бохар – 13Миерес

Старши треньор: Ненад Биелица