Лидерът на Рилски спортист Александър Груев продължава да е основна движеща сила на отбора, дори и след пристигането на Ламонт Джоунс в Самоков. Двамата вече се разбират по конец на терена и го доказаха с победите над лидерите в баскетболния шампионат Левски и Лукойл Академик. Проблемът пред Рилецо продължават да са гостуванията, като тимът все още няма успех навън. Миналата седмица самоковлии отстъпиха в Ботевград на Балкан в двубой с драматичен край.

„За съжаление отново загубихме като гости, и отново с минимална разлика. Забелязва се тенденцията, че напоследък н гостуванията играем едно много добро и едно много слабо полувреме. Накрая успяхме да се върнем в мача, при положение, че на полувремето падахме с 20 точки, но в последните три атаки вкарахме само една точка и заслужено загубихме,” коментира Сашо Груев.

Той обаче не смята, че успехите над Левски и Лукойл са накарали него и съотборниците му да си повярват прекалено много. „Не мисля. Направихме два много силни домакински мача срещу лидерите. Проблемът е, че ако искаме да се изкачим нагоре, трябва да започнем да печелим и гостуванията. Само с домакинските мачове няма как да стане, дори и срещу Левски и Лукойл,” отбеляза гардът.

Сашо отчита и промяната в играта на Рилски спортист в последния месец и половина, откакто към него се присъедини Ламонт Джоунс. „Да, определено има разлика. Ламонт е класа, всички знаят на какво е способен. В началото ни беше малко странно да играем с него, сега вече почваме да свикваме и да се нагласяме на играта му, както и той на нашата. На мен лично ми беше малко по-трудно в началото да свикна да играя с него, защото бях свикнал в много голяма част от мача топката да е в мен. Имах малко колебание в началото, но вече нямаме проблем, успяваме да разделим топката,” с усмивка призна Груев. Типично по своему самокритичен, той обаче допълни, че въпреки доброто взаимодействие между двамата, и 28-те точки, които реализира срещу Балкан, не са били достатъчни. „Ако бяха 29, щяхме да играем продължения, изпуснах най-важния фаул, така че…,” леко разочаровано добави Сашо.

Рилски спортист гостува утре в Бургас, с реален шанс за първи успех навън. „Черноморец играят хубав и бърз баскетбол, всички го забелязват. Имат проблеми в защита, както и ние. Наистина имаме шанс да победим, ние имахме шанс да победим и в последните си пет гостувания. Но мисля, че наистина ни е време да вземем победа навън,” категоричен бе лидерът на самоковлии.

Груев коментира и ситуацията в групата на Рилецо в Балканската лига, където Газ Метан бе дисквалифициран, именно заради неправомерно използвани състезатели в мача срещу тима от Самоков. „Целта участие на Файнъл Фор е абсолютно реална. Вината си е изцяло на Газ Метан, че играха с повече чужденци, отколкото е позволено. Тяхна си е вината, че загубиха служебно,” каза той.

В Националната баскетболна лига, Рилски спортист също може да е в Топ 4. „Имаме реални шансове да сме четвърти. Единственото, което не зависи от нас е да чакаме Черно море да загуби гостуването си на Спартак Плевен. Но каквото зависи от нас ще го направим и ако имаме късмет ще сме в четворката,” заяви Сашо Груев.

Капитанът се нагърби с отговорността и да коментира дали големите очаквания преди началото на сезона са натежали малко на състава. Като шампион от Балканската лига, от тима се очакваше да стартира шеметно новата година, но новата селекция на Александър Тодоров сработи по-бавно. „Мисля, че бяха малко по-големи очакванията да започнем да играем прекалено бързо добре заедно. Бяхме абсолютно нов отбор, вярно с по-големи имена, но имахме нужда от време, за да се сработим. Играем все по-добре, но има още какво да се желае. Най-хубавото е, че важните мачове тепърва предстоят, и все още не сме достигнали най-добрата си форма, има върху какво да работим и съответно ще оправдаем очакванията до края на сезона,” обеща Груев.

Сашо разкри и какво си е пожелал на старта на 2010 година: „Само и единствено здраве си пожелах за 2010 година. Последната година имах една много тежка контузия, и в началото на сезона също имах неприятна контузия, затова абсолютно само здраве си пожелавам.”

Рилски спортист гостува на Черноморец в петък от 18 часа в зала „Бойчо Брънзов”. Следващата сряда отборът отново е гост, вече в Сърбия, на Металац, а след това на 31 януари приключва месеца и с третата врътка в шампионата с домакински мач срещу Ямбол.