Дългогодишният капитан на националния ни мъжки тим по баскетбол Тодор Стойков ще гледа от България по телевизията мачовете на България от груповата фаза на започващото утре Европейско първенство в Литва. Стойков сложи край на участието си в държавния отбор на страната ни след шампионата на Стария континент в Полша преди две години. Сега признава, че има носталгия, но не съжалява за решението си да дане път на по-младите.

„Нормално е човек, който от 20 години е в този спорт да се вълнува и съвсем от сърце желая успех на отбора и се надявам да постигнат нужните победи, за да зарадват българските фенове”, сподели Тошко Стойков пред Гонг и продължи:

„Аз още след тегленето на жребия преди една година казах, че тази група е изключително добра за нас, имайки предвид групите, в които сме играли на последните две европейски първенства. Има отбори от нашите възможност, затова съм убеден, че отборът ще постигне победи и затова с тази цел е тръгнал натам. Момчетата тръгнаха с желанието да постигат така желаните победи и да вдигнат нивото на българския баскетбол като цяло.”

„Нормално е човек да изпитва някаква носталгия, но рано или късно трябва да се сложи край. Аз приключих с националния тим и прецених, че по-младите трябва да имат своя шанс да играят сега на Европейско първенство. Дано да изпълнят указанията и да успеят да побеждават. На всеки му се ходи на Европейско първенство, но ще го гледам по телевизията пъй дай Боже да отидем в следващата фаза, може да отидем да го гледаме на живо”, коментира още капитанът на ЛукОйл Академик Тодор Стойков.

На въпрос какво е нещото, което липсва на България за поледа в последните две европейски първенства, на които участва в Сърбия и Черна гора и Полша, Стойков заяви: „Първо, досега европейските първенства бяха по 16 отбора и всички най-добри отбори бяха там и това, че ние се класирахме беше успех. С увеличението на 24 отбора вече има състави от нашите възможности. Затова не искам да правя някакви сравнение. Гледаме напред, гледаме към това Европейско първенство и как да победим отбори като Белгия, Грузия, Украйна. Каквото е било вече е минало и съм убеден, че играчите, които са там, а голям част от тях баха на миналите първенства, знаят какво е липсвало и какво не е достигнало за нужната победа. Убеден съм, както казах, че отборът ще даде всичко от себе си да победи и защо не да продължи в следващата фаза. Имаме шансове да го направим. Вярвам във всички, които са в Литва, че са отишли с тази цел да направят запомнящо се Европейско първенство.”