От много време насам националният отбор на България по баскетбол не е имал толкова голяма нужда от подкрепата на своите приятели, феновете на тази игра. Четата на Пини Гершон излиза в сряда в зала „Универсиада” в мач, който ще реши много неща, не само в групата, но и за бъдещето на този тим.

България тръгна невероятно в борбата за едно от първите две места и постигна три поредни победи. Едната от тях срещу призната баскетболна сила като Италия. Победата като гост над Финландия и то с разлика, също бе малко очаквана. Бихме и унгарците в София, но не бе никак лесно.

Всички видяха един държавен тим преобразен от световна величина като Пини Гершон, събрал около себе си млади и жадни специалисти като Папазов, Минчев и Дечев.

За да е картината по- истинска и за да се разбере, че все пак сме в България, естествено бе да има и противници.

Първо някои се запитаха: „Ама как така Пини идва да работи без пари?”, после пък други с много пари, явно подведени от подчинените си решиха, че Тити няма място до Гершон и заплашиха, че няма да пуснат играчите си в националния.

За да се стигне и дотам, след загуба в контрола с Полша, някои да побързат да спукат „Балона Гершон”. А какво да кажем за тези, които залагаха срещу националния тим на тото? За тях малко по- късно ще се спрем, за да ги разберем.

Ето в такава обстановка Пини, не с думи, а с действията си убеди повечето баскетболни хора, че България има шанс да се класира на еврофиналите в Полша. Колкото и наличието на Сърбия и Италия в групата да обезсмисляха на пръв поглед борбата.

Публиката също усети наличието на емоции и започна да пълни залата. Е, има и такива, които като им раздадоха знамена, ги прибраха в чантите вместо да ги развяват. Взеха си тромби, но не ги надуха нито веднъж в двата мача дотук, но никой не може да им се сърди. Както се твърди „най-важният мач е предстоящият мач” и от тази позиция феновете имат пред себе си двубоя с Финландия. Никой да не си мисли, че ще е лесно. Особено като сме ги били там с разлика. Та те, фините, биха Сърбия и това е достатъчно да бъдат уважавани. Като прибавим, че в последно време ни бият, където и на какъвто спорт ни хванат.

Така че денят е сряда, залата е „Универсиада”, часът е 18, поне засега. Защото от федерацията мислят за публиката и ще опитат да променят за по- късно началния час, за да могат феновете да се съберат по- спокойно в този делничен ден. И да изпълнят залата, да развеят трибагрениците и да надуят тромбите. Да създадат непоносима атмосфера за съперника. Така както унгарците го направиха в Шалготарян. И успяха. В рамките обаче на разумното. Не освиркаха химна на гостите, но ясно им показаха, че са във врящ котел за 1000 души.

България загуби последните си два двубоя, гостуванията в Сърбия и Унгария. Втората загуба бе и болезнена. Само с точка, след тройка три секунди преди края. Но пък видяхме сълзи в очите на момчетата. Което ни кара да вярваме, че те са готови на всичко за да победят в сряда.

Да. Има слабости и грешки в отбора, но по- важното е да се сведат до минимум. Пини Гершон знае как. Има и напрежение. Нормално е.

Заради възможността баскетболът да върне част от позагубените си позиции в българския спорт момчетата трябва да успеят. Тогава всички ще са доволни. Президентът на федерацията Михаил Михов, който подкрепя напълно отбора и вярва в неговите възможности. Треньор и играчи ще са щастливи, ако си свършат добре работата. Феновете ще са горди от успехите. Дори тези със „спукания балон Гершон” ще са доволни, защото съм сигурен, че обичат много тази игра.

Ще останат недоволни само онези, които залагат срещу България. Може пък да е само един човек, заложил голяма сума за загуба от Сърбия с над 10 точки. Как ли доволно е потривал ръце при 21 точки за сърбите. Тогава този човек е мислел не само за паричната печалба, но и за възможността да „отвори очите” на хората и да им покаже, че Пини и Тити не са за националния. Е, не успя в „Белградска арена”. Сега може да пробва пак. Дано пак да не успее.

Защото Тодор Стойков и компания вече попитаха обидени : „ Кой залага срещу нас?” И бяха доволни, че смъкнаха разликата на 10 точки в Сърбия. Сега могат и да го посочат този човек, но по- важно е да побеждават и така да го накарат и той да повярва в тях.

Ние вярваме на баскетболистите и залагаме за тях. Подкрепете ги срещу Финландия за да не спукат пак „Балона Гершон”.