Да те бият с 1 точка в баскетбола боли много. А, ако те победят, когато си бил на косъм от успеха и то в такъв решителен сблъсък, боли двойно повече. Точно това преживяха баскетболистите на ЛукОйл Академик във вторник вечер. Френският АСВЕЛ се оказа непреодолимо препятствие за българския шампион на собствена територия. „Студентите” отпаднаха от турнира Еврокъп и сега пред тях остава единствено да търсят мотивация на родна почва и да гонят десета поредна титла. Жалко за отбор, който поне за момента няма реална конкуренция в българското първенство, освен неубедителните засега опити на Левски да разклати трона му.

Сигурно е, че настроенията на феновете след такъв мач и отпадане от евротурнирите, ще са коренно различни. От похвали за борбеността и характера, до пълно отричане на баскетболните достойнства на състава. Факт е обаче, че играчите на ЛукОйл не се отказаха до последно и опитаха да вземат своето. Участваха в истински трилър с един равностоен противник. Както е факт също, че с 21 грешки, трудно би могъл да бъде надвит някои европейски тим. Някъде по пътя „студентите” изгубиха спокойствието си и позволиха на французите да повярват, че могат да обърнат мача.

Сега за баскетболния хегемон в страната пак става сложно. Поне, докато преминат вълненията около раздялата с Европа. А дали поражението снощи във Франция ще доведе до някакви промени в отбора, все още е трудно да се прогнозира. Сигурно е, че със загубата на ЛукОйл Академик губят не само настоящите шампиони. Губят българските фенове, които поне няколко месеца няма да могат да видят класен тим на родна земя и губи България като присъствие на баскетболната карта на Стария континент.