Пет месеца след онзи 1-и септември 2013-а година, когато България не успя да прескочи Естония и да се класира предстрочно за Евробаскет 2015, националният ни тим пак очаква съперниците си за общите евроквалификации. Жребият в понеделник следобед в Барселона ще определи с кои отбори ще премери сили страната ни в поредния си опит да стигне до Европейско първенство. Пореден, защото предишните не успяха.

От ново обръщане назад, голям смисъл в момента няма. Няма и как да върнем онези два последни двубоя с Естония в края на август и началото на септеври миналата година. България изгуби само два мача в първите квалификации, но единият от тях се оказа фатален. След победата с 58:53 точки у дома, гостуването на естонците бе загубено с 49:61 точки, а с това надеждите ни за предварителна виза за първенство в Украйна бяха угасени.

И ако отбори като Румъния, Исландия, Швейцария и дори Естония тогава са ви се стрували напълно преодолими, то ето за какво става дума сега. Кандидатите за останалите 13 места на шампионата през 2015-а година са 26. Освен България, това са: Италия, Латвия, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Черна гора, Чехия, Великобритания, Македония, Израел, Русия, Грузия, Швеция, Полша, Беларус, Швейцария, Австрия, Исландия, Словакия, Португалия, Дания, Унгария, Румъния, Холандия и Люксембург.

Според разпределението по урни преди жребия, за България е неизбежно да срещне някои от държавите със сериозно присъствие в европейския баскетбол. За това обаче ще се мисли, когато разберем противниците си, както и арсенала, с който ще разполага националния селекционер.

Няколко часа по-късно в понеделник вечер предстои и шоуто за големите. Онези, сред които България само може да мечтае да се нареди някога отново. Официалният жребий за групите на Световното първенство в Испания през септември тази година ще бъде теглен около 20 часа българско време.

Отборите на 24 държави ще бъдат разпределени в четири групи по шест. Градовете, домакини на предварителните групи са Билбао, Гран Канария, Гранада и Севиля от 30-и август до 4-и септември. Финалната фаза ще се проведе в Барселона и Мадрид от 6-и до 14-и септември 2014-а година. А след дадените три уайлд-кард на европейски съставите, то участниците от Стария континент на Световното станаха цели 10: Франция, Литва, Испания, Финландия, Сърбия, Словения, Хърватия, Гърция, Украйна и Турция.