Носителят на приза за "Най-полезен играч във Финалите" на НБА Никола Йокич няма да играе за Сърбия на световното първенство по баскетбол.

Центърът на Денвър не попадна сред 20-те играчи, извикани от старши треньора Светислав Пешич за предстоящия от 25 август до 10 септември шампионат в Япония, Индонезия и Филипините.

Йокич обаче няма да бъде единственото голямо име, отсъстващо от състава на западните ни съседи. На световното няма да играе и новото попълнение на Оклахома Сити Тъндър и бивш МВП на Финалите в Евролигата Василе Мицич. Крилото на Барселона Никола Калинич също няма да играе, както и ветеранът Милош Теодосич, който е в конфликт с треньора Пешич.

Въпреки липсата на четиримата, в сръбския състав има достатъчно класни играчи. Голямата звезда на тима в отсъствието на Йокич и Мицич се очаква да бъде крилото на Атланта Хоукс Богдан Богданович. Новото попълнение на Филаделфия 76ърс Филип Петрушев също е сред повиканите, а там и са и младите звезди от НБА Алексей Покушевски (Оклахома Сити Тъндър) и Никола Йович (Маями Хийт).

В състава на Пешич са и опитните Неманя Недович (Цървена звезда), Никола Милутинов (Олимпиакос) и Марко Гудурич (Фенербахче), както и младите Ален Смайлагич (Партизан) и Урош Трифунович (Партизан). 17-годишният гард Никола Топич също е в разширения списък от 20 баскетболисти.

На световното първенство Сърбия е в група "В" заедно с отборите на Китай, Пуерто Рико и Южен Судан.