Националният отбор по баскетбол за мъже ще се събере за последен лагер за този цикъл на световните квалификации. Селекционерът Любомир Минчев ще проведе първа тренировка в „Арена Ботевград“ с избраниците си на 17 февруари.

България ще приеме Русия на 21 февруари от 18 часа в Ботевград, а на 24 февруари тимът ни гостува на Босна и Херцеговина в Зеница. Двата мача са от последния, шести, прозорец на квалификациите за Световното първенство в Китай по-късно тази година.

Докато националите тренират, звездите на руския отбор ще се включат в Мач на звездите в родината си. Той ще противопостави местни на чуждестранни играчи от първенството. Шоуто ще бъде на 17 февруари на стадион „Динамо“, като вече всички 11 000 билета за събитието са разпродадени, съобща официалният сайт на БФБаскетбол. 

Алексей Швед се доказа като любимец на феновете и събра най-много гласове. Той ще води Звездите на Русия. Антъни Гил спечели вота за „Звездите на света“. В тима на руснаците очаквано попаднаха и Димитрий Кулагин, Димитрой Хвостов, Антон Понкрашов и Евгений Воронов. Резерви са Джоел Боломбой, Андрей Воронцевич, Игор Канигин, Димитрий Узинский и Сергей Моня. Българският национал Дий Бост, който носи екипа на Химки, не попадна в селекцията на света. Там обаче са Серхио Родригес, Джейлън Рейнълдс, Морис Ндру, Тре Маклин, Дорел Райт, Янис Блумс и др.

След шоуто голяма част от участниците ще останат в Москва, преди да тръгнат за Ботевград. Старши треньорът на мъжкия национален отбор на Русия Сергей Базаревич извика 20 баскетболисти в разширения състав за последните мачове от световните квалификации. Сред тях е и звездата на националния отбор Алексей Швед, който през последните два месеца се възстановяваше от контузия. Все още обаче не се знае дали те ще могат да вземат участие в мачовете заради ангажименти на клубните им отбори в Евролигата.

Ето на кои баскетболисти се спря Сергей Базаревич:

Евгени Бабурин (Нижни Новгород), Дмитри Кулагин (Локомотив Кубан), Михаил Кулагин (ЦСКА Москва), Иван Ухов (ЦСКА Москва), Виталий Фридзон (Локомотив Кубан), Дмитри Хвостов (Локомотив Кубан), Алексей Швед (Химки), Семьон Антонов (ЦСКА Москва), Никита Балашов (Невежис), Евгени Валиев (Зенит Санкт Петербург), Андрей Воронцевич (ЦСКА Москва), Пьотър Губанов (Химки), Андрей Зубков (Химки), Станислав Илницки (Локомотив Кубан), Сергей Карасьов (Зенит), Никита Курбанов (ЦСКА Москва), Владислав Трушкин (Зенит), Жоел Боломбой (ЦСКА Москва), Владимир Ивлев (Локомотив Кубан), Артьом Клименко (УНИКС Казан). В разширения списък са още четирима играчи – Иван Стребков, Антон Астапкович и Иля Попов от Нижни Новгород, както и Артьом Забелин от Автодор Саратов.