Канада и Франция победиха с лекота в квалификациите за четвъртфиналите на световното първенство по баскетбол за жени, докато Китай и Сърбия спечелиха в истински трилъри, за да си осигурят място сред осемте най-добри. 

С това бяха сформирани и двойките за елиминациите, в които канадките ще срещнат Австралия, Испания излиза срещу Китай, домакините от Турция ще се изправят срещу Сърбия, а мачът на деня ще противопостави САЩ и Франция.

Китайките загубиха само веднъж в груповата фаза и техният прогрес продължи по време на квалификациите за четвъртфиналите. Тимът на Том Маер направи късен обрат за победа със 72:67 над Беларус, след като изоставането на азиатките беше 13 точки преди началото на последната четвъртина. 

Серия от 27:5 обаче реши мача в полза на Китай, като Шао Тин наниза 23 точки. Сръбкините изнесоха нов драматичен мач на световното първенство, побеждавайки Куба с 86:79. Момичетата на Марина Малкович ще срещнат Турция на четвъртфиналите, след като Ана Дабович направи много силен мач и завърши с 21 точки. 

Канадките, загубили от Куба на финала на миналогодишния финал на турнира "Америкас чемпиъншип", сразиха Чехия с 91:71. Франция пък се наложи с 61:48 над Бразилия за място на четвъртфиналите./БТА