„Толерантност” и „търпение” – това са ключовите думи в интервюто, което президентът на ЦСКА Димитър Борисов даде в хотела на „червените” в Санкт Вейт, часове преди да го напусне. Той, заедно с другия собственик на тима Иво Иванов, бяха на уикенд визита при своя отбор, като наблюдаваха и контролата срещу чешкия Спарта Прага. Ето и всичко казано от Борисов по повод текущите проблеми в ЦСКА и виждания около бъдещето на клуба.

- Как намирате ЦСКА?

- Това което виждаме в момента е едно начало на една сериозна подготовка, това че ние губим в момента, все още не означава нищо, тъй като сме в средата на подготвителния лагер. Целият подготвителен процес по принцип е дълъг. Ако ме питате спортно-технически, надявам се момчетата да достигнат своята оптимална форма в края на месеца, когато са първите мачове. Плюс това, много футболисти дойдоха в ЦСКА и в момента едните са с договори, другите все още нямат договори. От вторите, спортно-техническия щаб все още преценява кои да останат в отбора. Все още търсим и нови играчи да дойдат, но в момента пазарът в Европейския съюз е ограничен, а ние сме със запълнена квота за играчи извън Евросъюза. Колкото до продажбите – ние няма да спираме никой, за когото има добра оферта и той иска да се развива. Но разбира се, това не може да става на безценица. Няма да продаваме на безценица.

- Решихте да скъсате нишката с мениджърите. Защо предприехте това?

- Не, нишката не е скъсана, просто се опитваме колкото може по-малко мениджърските интереси да влияят на ЦСКА. Реално ние не можем да скъсаме тази нишка, защото играчите си имат контракти с тези мениджъри. Ние в техните лични отношения не искаме да се бъркаме. Просто искаме да преговаряме, клуб с клуб, президент с президент.

- Нека още веднъж уточним. Значи ли всичко това, че философията на новото ръководство ще бъде търпение и гонене на някакви дългосрочни цели?

- Ами да. Ние сме си поставили такъв тригодишен план. Ще ви го обясня. Най-напред първоначално финансово стабилизиране на клуба. След това – освобождаване от скъпите футболисти. Тези с нереални договори, както и тези, които желаят вече да напуснат ЦСКА. И разбира се подмладяване. Надявам се това скоро да проработи. И още веднъж – не желая повече ЦСКА да бъде сергия. Колкото взимаме преди всеки сезон, преди следващия да бъдат продавани. И да бъдат купувани още и още. Искаме да следваме примера на големите европейски отбори – продаваме един-двама, купуваме един-двама. Това е. И пак повтарям – подмладяване и търсене на красив футбол. Не толкова резултатите на първо време. Това не е краткосрочна програма, ние не искаме веднага шампионска титла, Шампионска лига и т.н. Искаме ЦСКА да придобие облик и характер. Резултатите ще дойдат след това, те няма да закъснеят...

- ...да, но ЦСКА винаги е бил отбор с високи цели. Какви са конкретните цели – у нас и в Европа за предстоящия сезон?

- По принцип във вътрешен план си гоним шампионската титла. Ако успеем пък да влезнем в групите на Лига Европа, то това ще бъде успех. Но ако не се получи – няма да правим трагедия. Идеята е – стабилизиране, подмладяване и сериозна работа в детско-юношеската школа. Нещо което не е правено с години наред.

- ЦСКА ще има ли спонсор от новия сезон?

- Генералният спонсор по принцип не е основния финансов инструмент в един отбор. Той само подпомага хората, които издържат даден отбор. В момента водим преговори с 2-3 компании, още не мога да ви кажа дали ще се получи нещо, но дори да не се получи, няма да е фатално. ЦСКА ще бъде стабилен финансово. Знаете за свиването на бюджета ни, за промените в договорите. Искаме ЦСКА да бъде с малък апарат, с можещи и работещи хора в клуба, а не с апартни дейци.

- Приключиха ли разходите от ерата „Александър Томов”?

- Не, не са приключили. Има още какво да се приключва като разходи. Неща, които са натрупвани през това време. Както вече окончателно стана ясно, ЦСКА е бил изцяло на кредит през последната една година. Трябва всичко да се изчисти. Било то към други клубове, към държавата, към играчи – бивши или настоящи.

- Връщам ви малко назад. Не съжалявате ли, че не започнахте управлението си с шампионска титла? Това щеше ли по някакъв начин да промени плановете ви?

- Не, не съжалявам. Ето защо – защото с тази игра на приливи и отливи през пролетта ЦСКА не доказа, че ще успее да се справи в Шампионска лига или в групите на Лига Европа. И може би щяхме да се заблудим. При положение, че не виждахме европейския облик на отбора, не, не съжалявам, че не станахме шампиони! Не съжалявам!

- През новия сезон ще ви виждаме ли по често на мачовете на ЦСКА?

- Ами да, мисля да се виждаме много по-често на мачовете, както на тези от българския шампионат, така и на тези от евротурнирите. По принцип, дали аз, или моят съдружник Иво Иванов или Кирил Домусчиев – нали все някои трябва да присъства на тези мачове. Там ще сме!

- До този момент като ново ръководство на ЦСКА, все още не сте влизали в някаква словесна или психологична битка с вечния противник. Нещо, което е нормално в съвременния футбол. По принцип, какъв стил на поведение смятате да следвате?

- Толерантен! Толерантен стил. Няма да има подобни амбициозни закачки, намеци, подмятания. Все пак ние живеем в Европа и трябва да имаме европейско поведение.