Изпълнителният директор на Българския футболен съюз Борислав Попов хвърли яснота за това как е бил формиран новият формат на шампионата, който от този сезон носи името Първа професионална лига.

„Хубаво е да се внесе една яснота за това как бе формирана Първа професионална лига. Изпълнителният комитет към Българския футболен съюз със свое решение закри досегашните първенства и турнири и отмени съществуващата Наредба“, коментира Попов в предаването „Домът на футбола“ по DIEMA SPORT.

„Това означаваше, че няма как тази Наредба да служи за формирането на Първа професионална лига. Затова бяха създадени критериите, на които новите членове трябваше да отговарят, освен лицензирането. Т.е отборът да е изпълнил необходимите критерии за участие в професионалния футбол. Бяха създадени и допълнителните критерии за финансовата осигуреност, комфортния терен и за осветлението.“

„На базата на изпълнението на всички тези условия, Изпълкомът покани определен брой отбори да участват в първенството на Първа професионална лига. Т.е. той наново формира тази лига без да се ръководи от досегашната Наредба. Досегашната Наредба приключи своето съществуване на 30 юни 2016 година“, каза още той.