Баскетболният Левски вече има нов президент. На заседание на Борда на директорите на "синия" баскетболен клуб в четвъртък, официално Иван Джиджев бе заменен от Леонид Гайдаджиев.

Македонецът, наричан от всички накратко Леон, ще ръководи Левски, и по неговите думи, казани още преди назначението, ще бори Лукойл Академик за първото място - каквато е целта на всички в отбора.

Леон Гайдаджиев се очаква да се върне в София след празниците, когато ще започне да изпълнява длъжността си. Той ще присъства на последния двубой от редовния сезон, между Левски и Черноморец в зала "Универсиада" на 22 април.

Както Тити Папазов вече обясни за Гонг, именно Гайдаджиев е в основата на преговорите за участие на Левски в силната Адриатическа лига през следващия сезон.

Но кой всъщност е Леонид Гайдаджиев? Гонг направи малко проучване, и ето резултата от него:

Роден е на 20 април 1964 година в Гостивар, Македония.

Женен, има един син - Никола, който игра преди време за Левски.

През 1996-та година влиза в баскетбола като собственик на отбора от Гостивар, който кръщава на името на фабриката, която държи, заедно с баща си - "Николферт". По това време отборът все още е във втора лига на Македония, но още на следващата година вече е в елита.

През 2000-та година Николферт става първият отбор, спрял хегемонията на Работнички Скопие, като печели титлата на Македония. Интересното е, че тогава начело на Работнички е Марин Докузовски, а само след седмица, настоящият отбор на Докузовски - Сигал Прищина, може да се окаже съперник на Левски, ако двата отбора стигнат финал в Балканската лига.

Един от запомнящите се моменти в историята на Николферт е появата на Никола Гайдаджиев, само на 9-годишна възраст, в мач на мъжкия отбор за първенство.

През 2001-ва година Леонид Гайдаджиев е избран за президент на Македонската федерация по баскетбол - пост, който заема до януари 2005-та. Гайдаджиев не успява да класира Македония на Европейско, а Перо Антич дори отказва да играе за националния по негово време. Гайдажиев е първият, стартирал процеса с натурализиране на чужденци за националния в Македония.

Постепенно обаче бизнесът на Гайдаджиев изпада в лоша финансова ситуация, и той се оттегля от Николферт, а през 2005-та е заменен от Даниел Димевски начело на Македонската баскетболна федерация, която Димевски оглавява и до днес.

Въпреки че остава в залите, Леон Гайдаджиев не се занимава пряко с баскетбол от 2005-та до 2014-та. От 2007-ма той е в бизнеса на Цветан Василев, и именно собственикът на Левски го привлича за президент на баскетболния отбор сега.