Косата е от изключително значение за цялостния външен вид и самочувствието както при жените, така и при мъжете. А за да се радваме на красива, здрава и блестяща коса, трябва да полагаме солидни, постоянни и целенасочени грижи. Особено концентрирани трябва да са те през есента.

По традиция, през горещите месеци на годината, косата ни е изложена на допълнителни вредни и стресови фактори, третираме я по хиляди начини, а това оказва влияние върху нейната жизненост. Именно поради тази причина след края на лятото и силният, и нежният пол трябва да направят съответните възстановяващи процедури, за да не се стигне до неприятни последици, дължащи се на безотговорното отношение.

Специалистите съветват да се взимат нужните мерки навреме, защото в противен случай може да се окажем в коварния кръговрат на проблемите с косата, а те могат да са безброй. Най-съществен обаче като че ли си остава косопадът.

Загубата на коса обикновено нанася сериозен удар по засегнатите от проблема. Той може да бъде причинен както от наследствени фактори, така и от влиянието на заобикалящата ни среда и нашите навици. И докато за борбата с наследствения косопад е наложително да се обърнем към специалист, не така стоят нещата с другия тип окапване на косата. Лесно може да противодействаме на това неприятно явление, стига да си наложим спазването на някои простички съвети, а впоследствие да ги превърнем в наше ежедневие.

На първо място, специалистите отбелязват значението на консумацията на риба и ядки, които оказват ползотворен ефект не само върху кожата, но и върху косата.

красива коса

източник: Gulliver/Getty Images

Препоръчително използването на шампоани с по-лека формула, както и измиването на косата с хладка вода, тъй като по този начин не се изтощава косъмът. А също би било хубаво да ограничим термичната обработка до минимум. Сешоарът, например, често пресушава косата, а при ежедневно третиране, е напълно възможно да се превърне в един от факторите допринесли за така нежеланото окапване на косата.

Не на последно място, специалистите съветват да се намери подходящия баланс между хранене, козметична грижа и различните природни средства. И най-вече не забравяйте, че ако съумеете да се усмихвате отвътре и косата ви ще се усмихва на света!