Косопадът е едно от най-неприятните и застрашаващи явления при мъжете. Окапването на косата нанася сериозен удар върху мъжествеността на силния пол, а зад този неприятен проблем се крият редица причини.

Косопадът може да засегне както мъже в зряла възраст, така и млади момчета, а сред най-често срещаните причини е наследствеността. В други случаи окапването на косата може да бъде провокирано от стреса, от заболяване на щитовидната жлеза, някаква инфекция, или пък да бъде реакция на някои лекарства, или хормонален дисбаланс.

В последните години медицината предлага доста по-надеждни средства за борбата с косопада, а козметиката изобилства на продукти, които носят облекчение на чувствителния проблем.

Освен това, подходяща диета, в която присъстват храни, богати на цинк, витамин В, калции, желязо, също способства в положителна насока.

Но специалистите са единодушни, че лечението на косопада трябва да бъде строго индивидуално, за да се отчетата отделните потребности на всеки потърпевш.

Медиците апелират към всеки, които има и най-малки оплаквания, да се обърне към лекар, защото ако проблемът бъде уловен в зародиш, предпоставките за провеждане на успешно лечение са значително по-големи. Ако това бъде направено, е много вероятно да се открие причината, която е довела до окапването на косата, а от там тя да бъде третирана и да се предотврати по-сериозно увреждане на човешкия организъм.

Ако всичко бъде оставено на произвола пък, последствията биха могли да бъдат доста неприятни. Както чисто физически, така и емоционално. Защото косопадът при отделни хора често води до влошаване на психологичното здраве на лицата. Наблюденията на опитните психолози са, че те се дистанцират, а понякога и изолират заради „новата си визия“.

Затова, преди всичко обичайте себе си, и всяка част от тялото си, в това число и косата. Нейното състояние е ясен белег затова какво е състоянието на духа, а и на целия ви организъм. Полагайте грижи за нея, постарайте се да откриете баланса в живота си, не изпадайте в крайности, а ако имате проблем, не се притеснявайте да го заявите. Не забравяйте, че всяка несгода в битието, включително и окапването на косата, идват за да се научите на нещо ново, и за да извадите нова поука.