Собственикът на Лукойл Академик Валентин Златев бе много доволен, много спокоен, но и с поглед вече напред, веднага след като тимът му за 13-ти път стана шампион на България.

"Момчетата играха със самочувствие, достойно, Балкан също игра добре, получи се добър финал," коментира той след 3-0 във финалната серия.

"Притеснява ме бъдещето на българския баскетбол. Трябва да направим среща с президента на федерацията Георги Глушков, да провокираме, да ангажираме представители на държавата, на обществото, на медиите, и да започнем един сериозен разговор за бъдещето на българския баскетбол и волейбола в това отношение. Готов съм да поема ангажимент за тази среща. Защото дори догодина да можем да съберем първенството, не се знае след няколко години какво ще бъде," обясни Златев.

"Балкан е стара школа, има традиция, Варна е стара школа със традиции. Не може тези центрове да остават без отбори. Очевидно е, че нещо е сбъркано, и нещо да трябва да се промени."

"Нормалната логика е всеки да се стреми да бъде като по-добрия. Но в България това понякога е изопачено. Не е въпросът да откажем някой да финансира. Трябва да направим спорта достатъчно атрактивен за публиката, но и интересен за работодателите. Трябва да започнем да мислим от дечицата. Тези зали, които строим, в тях няма кой да играе. Трябва да избегнем дребнотемието, и да се изправим срещу проблемите," продължи босът на Лукойл.

Златев изказа добрите си отношения с Балкан Ботевград, но за идеята да обедини своя отбор с него, заяви: "Идеята да ги обединим, сигурно я има, но тогава ще станат един отбор по-малко в първенството."

Таван на бюджетите и ограничение на чужденците в първенството - това според Златев е начинът да се върнат хората в залите, и спонсорите в баскетбола. "Ние и без чуждите играчи сме достатъчно силни. Гордея се с детско-юношеската школа, на тези деца трябва да се даде шанс."

Той не даде отговор на въпроса къде ще играе Лукойл догодина - в кой европейски клубен турнир. "ВТБ Лигата е вариант, канят ни, в добри отношения сме, но проблемът е пътуването. Едва ли е вариант за нас," обясни Златев.

"Убеден съм, че "Армеец Арена" може да се напълни с български успехи. При добра игра от наша страна, съм убеден, че хората могат да се върнат в залите."

"Баскетболът се е променил, и ние трябва да се променяме. Не може човек, когато е отдаден на спорта, да намалее страстта. Това е като колелото, когато се научиш веднъж, остава за цял живот."

"Това не се обсъжда даже. Такъв рязък ход дори и аз не мога да си позволя," с усмивка завърши Валентин Златев за поста на Тони Дечев като старши треньор на новия-стар шампион.