След успеха на снежната волейболна нощ на Олимпийските игри в Пьонгчанг и първото издание на Европейското първенство по снежен волейбол на ЦЕВ в Австрия миналата година, този уикенд ще се проведе Световен тур по снежен волейбол в австрийския зимен курорт Вагрейн-Клайнарл от 28 до 31 март, а от 4 до 7 април е следващият кръг в италианския курорт Кронплац.

В състезанието ще участват отбори от по трима души с една резерва.

Международната федерация по волейбол (ФИВБ) се надява, че снежният волейбол ще последва успеха на плажния волейбол – още една кратка версия на традиционната игра, която вече се установи в календара на летния спорт.

„Снежният волейбол се разви драстично през последното десетилетие“, заяви президентът на ФИВБ Ари Граса за Ройтерс.

„Всичко започна с локални състезания, в които хората демонстрираха, че волейболът може да се практикува навсякъде и в последствие се разви до професионален, глобален спорт“, добави той.

Европейската волейболна конфедерация (ЦЕВ) вече дебютира с подобно състезание, а международната федерация по волейбол също причислява снежния волейбол като една от своите дисциплини. След Световния тур тази година, ФИВБ възнамерява да добави Световно първенство през 2021 година и демонстративно състезание на Младежките зимни олимпийски игри в Лозана през 2020-а.

Въпреки че снежният волейбол бе представен на Олимпиадата в Пьонгчанг миналата година, все още е рано спортът да стане част от олимпийската програма, твърдят от международната федерация по волейбол. „Снежната волейболна нощ в Пьонгчанг представи снежния волейбол на света и сега – с дебютното издание на Световния тур по снежен волейбол, много повече хора ще имат възможността да наблюдават и да се насладят на спорта на живо“, коментира Граса.

Президентът на ФИВБ добави, че се надява снежният волейбол да привлече още повече фенове към спорта, като същевременно увеличи популярността на зимните спортове в части от света, където волейболът е известен, но снегът е рядко срещано явление.

„Надявам се, освен да привлека атлети и фенове от северното полукълбо, повечето от страните, които предпочитат летните спортове, да открият любовта си и към зимните чрез снежния волейбол“, каза още Ари Граса. /БГНЕС