През тази седмица мъжкият тенис елит се насочи към Азия, където стартира периодът с класни турнири на хард настилка, които се провеждат в Китай и Япония.

И докато в следващите две седмици ще се насладим на силни турнири от категория АТП 500 в Токио и Пекин, както и на Мастърс в Шанхай, то през настоящата погледите са насочени към Ченду, където се провежда турнир от по-ниската категория АТП 250.

И в него обаче присъстват достатъчно силни тенисисти от топ 50 на света. Само че големият въпрос е какво, по дяволите, се случва в Ченду?

Защото турнирът е на фаза четвъртфинали, а познайте колко тенисисти от първите четири поставени са в турнира все още? Нула! А колко от топ 8 на схемата? Само един!

Всичко започна в сряда, когато само в рамките на няколко часа отпаднаха шампионът и финалистът от 2016 съответно Карен Хачанов и Алберт Рамос-Виньолас, втори и трети в схемата през тази година. А да не говорим, че те дори не оказаха съпротива на съперниците си. Душан Лайович мина през испанеца с 6:2, 6:3, а Денис Истомин разби Хачанов с 6:3, 6:2.

А в четвъртък шокиращите резултати продължиха. №1 в схемата и член на топ 10 на света Доминик Тийм също изигра само един мач в Ченду след 6:7(6), 4:6 срещу Гуидо Пея. А какво да кажем за четвъртия поставен Андрей Рубльов, който взе само 3 гейма на 34-годишния Йен Ксун Лу?

Други поставени като Кайл Едмънд, Леонардо Майер и Виктор Троицки също вече се сбогуваха с надпреварата и така японецът Юичи Сугита се оказа единственият от топ 8, който продължава да се бори за трофея.

Всички това обаче значи, че до края на седмицата ни очакват непредсказуеми мачове и голяма интрига, защото на практика всеки един от останалите в схемата има своите шансове за трофея.

А именно Сугита открива битката на четвъртфиналите с двубой с Лайович. След тях е ред на непредсказуем сблъсък между Джаред Доналдсън и Денис Истомин. Тези два мача ще бъдат излъчени в ефира на Mtel Sport 2 от 9 часа тази сутрин.

Отстранилият Тийм Гуидо Пея пък ще се изправи срещу демонстриращия чудесен тенис в края на сезона Тейлър Фриц. Американецът е един от най-талантливите тенисисти и се бори за участие на финалния Мастърс на "Следващата генерация" в Милано. Последният четвъртфинал пък противопоставя двамата ветерани Йен-Хсун Лу и Маркос Багдатис.

Mtel Sport 2 ще излъчи на живо и двата полуфинала, както и финалният сблъсък. В събота полуфиналите са от 9 часа, а битката за трофея е в неделя от 11:30.