Томаш Махач се класира за своя първи финал на ниво ATP в професионалната кариера, след като срази световния номер 1 и водач в схемата Новак Джокович с 6-4, 0-6, 6-1 на турнира в Женева, Швейцария. Срещата продължи близо два часа и 10 минути.

Двубоят започна с шансове за пробив и пред двамата, преди Джокера, който участва тази седмица с "уайлд кард" в надпреварата, да се сдобие с предимство при резултат 4-1. Съперникът му обаче не просто отвърна на предизвикателството, а направи още един брейк, след който взе сета след пет последователни гейма на сметката. Реакцията на сърбина не закъсня и той върза "геврек" на Махач във втората част. В третата обаче 44-ият в световната ранглиста взе пет безответни гейма след 1-1, за да се класира за първия си ATP финал в кариерата.

Снимки: БТА / BTA
18 снимки

Махач направи осем уинъра по-малко от Джокович и една непредизвикана по-малко от 24-кратния шампион в турнирите от Големия шлем за най-голямата си победа. На финала той ще спори с един измежду Флавио Коболи от Италия или втория в схемата Каспер Рууд.

Джокович от своя страна не успя да спечели титлата и в Женева, като ще влезе на Ролан Гарос, който стартира след два дни, без трофей от началото на годината за първи път от 2018-а насам. / БГНЕС