Световната номер 1 Симона Халеп се оттегли от участие на финалите на WTA поради дискова херния. Румънката получи травмата на тренировка в края на септември на турнира в Ухан, Китай. 27-годишната тенисистка до последно се надяваше да се възстанови от проблемите в гърба, но днес официално обяви, че няма да вземе участие в Сингапур през следващата седмица.

,,Със сигурност беше трудно решение“, сподели Халеп за WTA Insider. Винаги е тежко да се оттеглиш от голяма и престижна надпревара. Ако трябва да бъда честна, мисля, че ми се случва за първи път. Това беше правилното решение, защото трябва да обърна внимание на моето здраве преди всичко. Моят треньор Дарън бе категоричен, че трябва да се оттегля, защото е силно разтревожен за гърба ми и здравето винаги идва на първо място. Той винаги го е поставял преди всичко. Затова и бе по-сигурен от мен, когато обсъждахме дали да участвам или не. Когато чух, че той е на мнение, че трябва да пропусна турнира в Сингапур, решението за мен стана по-лесно“, признава Халеп.

,,Гърбът ми не е добре. Не съм тренирала в последния един месец. Все още не съм готова да се състезавам отново на най-високо ниво. Няма да е лесно да се завърна на корта и да покажа най-доброто от себе си, не и в този момент“, сподели разочарованата лидерка в световната ранглиста.

Халеп се наслади на най-добрия си сезон в кариерата през 2018 година. Румънката достигна първия си финал на Аустрелиън Оупън, където загуби от Каролин Вожняцки, но в последствие спечели дебютната си титла от Големия шлем на Ролан Гарос. След това тя спечели нова престижна титла в Монреал и игра финал в Синсинати, а третия й трофей през календарната година бе в китайския град Шънджън. Последва обаче тежък период за румънката и тя загуби от Доминика Цибулкова в първия кръг в Ухан, а в последствие се отказа от мача си с Онс Джабер в Пекин и се оттегли от надпреварата в Москва.

,,Това е същият проблем с гърба, който ме мъчеше от Ухан насам и наистина се нуждая от почивка“, заяви Халеп. ,,Необходими са ми от три до четири седмици, в които да се упражнявам и възстановявам и всичко ще бъде наред. Сега имам достатъчно време да се подготвя за следващия сезон“, сподели номер 1 в света.

Откакто Сингапур е домакин на финалите на WTA Халеп е единственият неизменен участник във всичките пет издания на надпреварата. Тя завършва за втори пореден път годината като номер 1 в световната ранглиста. Бивш финалист от първото издание в Сингапур, Халеп споделя, че решението й от тази гледна точка е било още по-трудно.

,,Турнирът е един от най-важните, защото събира осемте най-добри тенисистки и това показва колко добра работа си свършил през сезона. Затова за мен наистина е важно да участвам, особено след като успях да се класирам в пет последователни години. Тъжна съм, защото пропускам турнира, но такива неща се случват. Тук всеки мач е много тежък и изисква да си на 100% готов физически и психически, а аз в момента определено не съм готова от физическа гледна точка да се боря“, завърши Халеп.

Отказът на румънката означава, че холандката Кики Бертенс ще заеме нейното място и ще дебютира за първи път във финалите на WTA. Световната номер 10 спечели три титли през сезона, една от които именно срещу Халеп на Мастърса в Синсинати за най-голямата титла в нейната кариера. Бертенс е първата холандка, която дебютира в заключителния Мастърс на осемте най-добри след сънародничката й Бренда Шулц-Маккарти през 1997 година.

Ето и списъка с осемте тенисистки, които се класираха за Сингапур: 1. Анжелик Кербер 2. Наоми Осака 3. Петра Квитова 4. Каролин Вожняцки 5. Слоун Стивънс 6. Елина Свитолина 7. Каролина Плишкова 8. Кики Бертенс

Церемонията по определяне на жребия за групите ще бъде теглен на 19 октомври в петък. Първите двубои от груповата фаза ще започнат на 22 октомври в понеделник. /БГНЕС