През тази седмица швейцарският град Гщаад приема най-интересния женски тенис турнир, а събота традиционно е ден за полуфиналите. До този етап достигна много интересна група от четири тенисистки, за които достигането до този етап се явява най-доброто постижение за сезона. Три от тях са познати имена, които обаче минават през различни трудности в последно време - Ализе Корне, Южени Бушар и Манди Минела. Компания пък им право една от най-талантливите тенисистки в лицето на Маркета Вондрушова, така че оставащите два дни ще бъдат много вълнуващи.

Вондрушова и Минела откриват програмата в 12 часа българско време. Разликата в годините между двете е 13, а изходните им позиции също са доста различни. 19-годишната чехкиня все още търси своето място сред най-добрите. През миналата година тя показа, че потенциалът ѝ е огромен. Именно тогава тя спечели и първата си WTA титла. А това се случи именно в Швейцария! Дали пък това не е предзнаменование?

През тази година Вондрушова за първи път през сезона стига до полуфинал, а по пътя си победи и българката Елица Костова като в три мача не е загубила дори сет.

За нейната следваща съперничка пък от 10 месеца насам тенисът не е най-важното нещо, тъй като тя вече е майка. С победа с 6:1, 6:2 пък ракета №1 на Люксембург си осигури първи полуфинал след раждането. Минела играе прекрасно на клей, чувства се добре на висока надморска височина, а фактът, че все още няма WTA титла ще повиши мотивацията ѝ.

Вторият полуфинал обещава да бъде още по-интересен. В него ще участва единствената поставена, която все още е в турнира - №1 Корне. В момента французойката е №48 в света, а едва ли е имала особено самочувствие преди началото на турнира предвид факта, че от самото начало на 2017-а нямаше полуфинал на ниво WTA. E, категорични победи над Солер-Еспиноса, Перин и Стоусър промениха това.

Следващото препятствие обаче е още по-сложно, защото се казва Южени Бушар. Канадката може би е най-яркият пример за много класна тенисистка, която има проблеми с формата. През 2014-а Бушар стигна до №5 в световната ранглиста, игра полуфинали на Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос и бъдещето като цяло изглеждаше много светло.

Само че нещата не се развиха толкова добре. След ужасната 2017-а и колебливото начало на 2018-а Бушар е едва 146-а в световната ранглиста. В последните месеци обаче тя показва прогрес. На Уимбълдън преодоля квалификациите и стигна втори кръг, а в Гщаад стигна до своя първи полуфинал от 18 месеца насам. Това стана след победа със 7:5, 6:0 над Вероника Кудерметова. Преди това пък Бушар отстрани надеждите на домакините Тимеа Бачински и Виктория Голубич.

Кой ще надделее в полуфиналите ще разберем от 12 часа в ефира на MAX Sport 1. Там пък в неделя от 12:30 часа ще научим и името на шампионката в Гщаад.