Американската тенисистка Винъс Уилямс коментира разпространените от хакери документи, свидетелстващи, че тя и по-малката й сестра Серина се употребявали неразрешени препарати.

"Бях много разстроена, когато разбрах, че личните ми медицински данни са били публикувани без мое разрешение. Аз спазвах правилата, на антидопинговата програма в тениса и получих "терапевтично изключение". За да се получи то, трябва да се съблюдават строги процедури и медицински показания. Изключенията, които са упоменати в документацията, бяха одобрени от независима и анонимна група лекари", заяви Винъс пред официалния сайт на женската тенис асоциация, цитирана от tennis24.bg.

"Винаги съм поддържала запазването на чистотата на спорта и винаги съм спазвала стриктно правилата и антидопинговата програма", допълни Уилямс.

Според руски хакери, които са разбили имейлите на сестрите Винъс и Серина Уилямс и УАДА, двете са имали позволение от Антидопинговата централа да ползват няколко различни забранени стимуланта. 

Онлайн-активистите са от групата Fancy Bear и направиха скандалните разкрития. Според техните информации, Серина Уилямс е имала позволение да ползва оксикодон, хидроморфон, преднизон и метилпреднизолон през 2010, 2014 и 2015 г.

От тези документи става ясно, че тя е получила специално разрешение да ги ползва. То е дошло от лекаря на Международната тенис федерация (ITF) д-р Стюарт Милър. 

По-голямата сестра Уилямс - Винъс е получила разрешение да ползва преднизон, преднизолон, триамсинолон и формотерол. Позволението да ползва тези забранени субстанции също са дошли от този лекар, като той е изтъкнал причина за такова изключение многобройните оплаквания от болестни състояния, които Уилямс е имала.