Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова определи мача си с китйката Цзе Чжън като "най-емоционалният" в кариерата си.

Пиронкова спечели с 2:6, 6:4, 7:6(4) и стартира успешно в Турнира на шампионките на УТА пред около 5000 зрители в софийската зала "Арена Армеец".

"Много съм щастлива. Това беше най-емоционалният мач в кариерата ми. Никога не бях играла пред толкова много хора в България. Благодаря на публиката, която ме подкрепяше до края. Това ми помогна да остана концентрирана и да търся победата до последната точка", коментира 25-годишната пловдивчанка.

Тя призна, че напрежението в началото е оказало отрицателно влияние върху играта й.

"Трудно започнах. Бях доста притеснена. Радвам се, че в хода на мача се поотпуснах и започнах да играя по-добре. Като цяло съм доволна от представянето си, особено в третия сет", каза Пиронкова.

"Доволна съм от сервиса си, считам го за мое силно оръжие, въпреки че понякога ми изневерява. Съперничката ми също игра много добре. Тя е остър играч, много е бърза и поддържа сериозен ритъм", допълни българката.

Пиронкова ще играе втория си мач в група "Средец" срещу Мария Кириленко утре.

"Има физическа умора, така че най-важната ми задача е да се възстановя възможно най-добре за мача ми утре. Надявам се срещу Мария да започна по-добре в сравнение с днес. Нямам конкретни очаквания. Искам да играя добре. Не мисля, че полуфинал е мечта. Имам пълни шансове да го постигна", каза Пиронкова.

Китайката Цзе Чжън пък заяви, че публиката много е помогнала на българката да стигне до обрата.

"Започнах много добре. Бях уверена, защото имах две победи в два мача срещу нея. В първия сет нещата вървяха отлично за мен, но в средата на втория започнах да губя ритъма и тайминга си. В третия сет изоставах с 0:3, но започнах да играя по агресивно, да я карам да се движи по корта. Наваксах и дори бях на две точки от победата при 30:15 при 6:5, но не успях. Смятам, че публиката с подкрепата си много помогна на Пиронкова да стигне до обрата", каза китайката.

"Бях затруднена от първия сервис на съперничката ми и затова опитвах да атакувам второто й подаване. Проблемът дойде от това, че Пиронква връщаше почти всички удари и аз трябваше да рискувам повече и да търся линиите, което в някои моменти не се получаваше. Тя е боец и го показа и в този мач. Смятам, че има шансове да се класира вна полуфиналите, но трудно ще стигне до титлата, защото в турнира участват още много добри тенисистки", каза Чжан.