Димитър Кутровски бе наказан първоначално за две години след положителна проба за забранената субстанция "метилхексанамин", дадена по време на ATP турнира в Сан Хосе, където достигна до четвъртфиналите, но след обжалването на санкцията, тя бе намалена на 15 месеца и ще може отново да се състезава на 14 май 2013 г.

Дими обясни, че е закупил и използвал азотния буустер "Jack3d" за подобряване на концентрацията и издръжливостта, след като е проверил в списъка със съдържащите го вещества, че няма такива от забранения списък на WADA. "Метилхексанаминът" обаче е изписан с друго име на етикета на продукта - "1,3-диметиламиламин", който не фигурира в списъка на WADA, но на практика е същото вещество.

Именно тази история предизвика авторитетният вестник "The New York Times", цитиран от tenniskafe.com, да посвети обширен анализ на случая и да разкрие как без умишлено да искаш да нарушиш правилата, и без дори да знаеш, че използваш забранени стимуланти, в крайна сметка те уличават и наказват за употреба на допинг, отнемайки ти година и половина от професионалната кариера.

„Стимулантът DMMA е сред забранения списък на Световната анти-допинговата агенция, Американската бейзболна лига и Националната атлетическа асоциация, но въпреки това все още може да се намери в "Jack3d" и други добавки, продавани в големи търговски вериги като "GNC" и "Vitamin Shoppe".

Димитър Кутровски разбра това по трудния начин.

Г-н Кутровски пристигна от България в САЩ през 2006 г., след като получи пълна спортна стипендия в университета в Тексас, където бе капитан на отбора по тенис. Навлезе в професионалния тенис, след като завърши образованието си, а през август 2011 г., изтощен от постоянното пътуване, посети магазин на "GNC".

Търсейки енергийна напитка, г-н Кутровски иска съвет от продавача, казвайки му, че желае продукт без забранени съставки, тъй като е професионален тенисист и подлежи на допинг проверки. Препоръчано му е "Jack3d", а освен това е уверен от служителя на магазина, че този продукт е използван от много атлети. "Същото като Ред Бул, но по-силно", са биле думите на продавача.

У дома, г-н Кутровски сравнява съставките на продукта "Jack3d" с тези от забранения списък в Олимпийските спортове. Не вижда съвпадение и започва да използва "Jack3d". Според арбитражния съд, разгледал обвиненията към г-н Кутровски, той не е осъзнал, че "диметиламиламин" - съставката, написана на етиката - е сред забранените, но фигурира под друго име, а именно метилхексанамин.

Преди година всичко изглежда се подрежда добре за г-н Кутровски. През февруари 2012 г. достига до четвъртфиналите на АТР турнира в Сан Хосе, а след това планира да играе квалификации на Уимбълдън и US Open. Освен това е и избран в състава на България за купа "Дейвис".

Но месец по-късно Международната тенис федерация ITF официално го информира, че е дал положителна проба за DMMA. Наложено му е 15-месечно наказание. Г-н Кутровски губи всички точки и спечелени пари, а също така изпада от ранглистата. Когато това лято поднови кариерата си, ще трябва да започне от дъното. Г-н Кутровски не желае да коментира, но адвокатът му сподели, че тази история не е изолиран случай.

"Атлетите, състезаващи се на най-високото ниво, винаги търсят някакво предимство, но когато отидат в магазин на "GNC", не търсят да закупят нелегална субстанция, която да им даде това предимство. Отново и отново, забранените вещества се намират в продукти, продавани в "GNC" и с времето е кристално ясно, че атлетите, които пазаруват в тези магазини, подлагат на сериозен риск своите кариери", коментира адвокатът.

Грег Милър - говорител на веригата "GNC", заявява, че компанията не продава продукти, съдържащи забранени от здравни регулатори субстанции. Но добавя, че всеки спорт си има своя политика относно забранените субстанции и атлетите сами трябва да са наясно с въпросните правила. "Отговорност на професионалните спортисти е да са наясно кои добавки или съставки са разрешени в техния спорт", пише г-н Милър в имейл до "The New York Times".

Да, но атлетите са сред истинско минно поле, когато пазаруват подобни продукти, казва Ейми Айхнър - съветник по въпросите с медикаментите към американското звено на Световната анти-допингова агенция. Според нея в магазините се продават добавки, съдържащи забранени субстанции, които не фигурират на етикетите. Ейми Айхнър е част от група, която поддържа сайт в интернет, помагащ на атлетите при избора им на продукти.

"Все пак е възможно даден спортист да следва всяка една стъпка и въпреки това да даде положителна проба или пък да стане жертва на негативни за здравето ефекти. Единственият начин напълно да се елиминира риска от употреба на забранени вещества, е да се избегне каквато и да е тяхна употреба", завършва Ейми Айхнър.“