15-годишният български тенис талант Иван Иванов спечели първата си точка за световната ранглиста, като се наложи над италианеца Джан Марко Ортенци с 6:4, 0:6, 6:1 в основната схема на фючърса в София. Турнирът се провежда на кортовете на тенис клуб "Диана" и е част от професионалната верига на ATP.

Иванов започна мача трудно, като инкасира пробив още в първото си подаване, но успя бързо да се мобилизира и спечели четири поредни гейма, което му осигури първия сет. Въпреки че вторият сет бе загубен на нула, младият българин показа впечатляваща зрялост и успя да доминира в решителната трета част, като не остави никакви шансове на своя 10 години по-възрастен противник.

Иванов, който се завърна на корта преди няколко седмици след контузия на юношеския Аустрелиън Оупън през януари, вече направи силно впечатление, като достигна до финала на турнир от категория J300 в полския град Битом. Въпреки младостта си, Иванов е сред най-големите таланти на академията на Рафаел Надал и вече има договор с престижната мениджърска агенция IMG.

Преди две години Иванов оглавяваше ранглистата на Европа до 14 години и беше на крачка от топ 50 на световната ранглиста при юношите в края на миналия сезон. Младият тенисист е известен с това, че често се изправя срещу противници, които са с 2-3 години по-големи от него, но въпреки това демонстрира невероятна издръжливост и умения.

Интересното е, че Иванов тренира лично с Рафаел Надал преди завръщането на легендата в ATP Тура и дори успя да спечели няколко състезателни тайбрека срещу испанеца. Тези успехи и показаната форма му осигуриха "уайлд кард" за основната схема на фючърса в София, където той вече показа своя потенциал.

Освен Иванов, в основната схема на турнира в София участват рекордните 16 български тенисисти, като към втория кръг продължиха и 17-годишните Георги Георгиев, който също спечели своята първа точка за световната ранглиста, и Александър Василев, който добави втора ATP точка към своя актив.