Kитайските спортисти трябва да се представят на върха на възможностите на олимпийските игри в Рио де Жанейро, ако искат да запазят своята позиция във върха на класирането по медали, категоричен е спортният министър Пън Лю.

Те бяха първи в Пекин и втори в Лондон, но Лю предупреди, че в последните години се забелязва прогрес и сред други нации в силните за китайците дисциплини.

"Трябва да мислим трезво, да бъдем спокойни и да осъзнаем какво ни предстои на олимпийските игри в Рио. Но трябва също така да знаем, че нашите спортисти трябва да покажат само и единствено най-доброто от себе си, за да печелят медали на масовите и популярни дисциплини като плуване, лека атлетика и отборни игри с топка. Нека не забравяме и факта, че успехите на олимпийски игри карат и масовото население да спортува повече", каза Лю.

Китайската делегация включва в себе си рекордните 416 спортисти. Лю добави, че местният олимпийски комитет е предприел всички мерки срещу употребата на допинг и ще бъде "безкомпромисен" при появата на нарушител в отбора./БТА